Levné Vánoce v USA: začátek nákupů byl rekordní

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
28. 11. 2011 9:45
Na vánoční nákupy ve slevách vyrazil rekordní počet Američanů
Obchodní dům Macy's v New Yorku na černý pátek.
Obchodní dům Macy's v New Yorku na černý pátek. | Foto: Reuters

New York - Při tradičním zahájení vánočních trhů se zlevněným zbožím o prodlouženém víkendu v USA nakupovalo rekordních 226 milionů lidí, uvedla dnes agentura AP.

Loni to bylo asi 150,5 milionu a odborníci ještě minulý týden odhadovali, že letos bude od čtvrtka do konce víkendu nakupovat kolem 152 milionů lidí.

Američané také v obchodech a prostřednictvím internetu utráceli o něco více než loni. Každý z kupujících nyní podle prvních odhadů odborníků utratil za uplynulé čtyři dny za dárky a různé další zboží v průměru zhruba 399 dolarů (7800 korun), zatímco loni to bylo 365 dolarů (7150 korun).

Zahájení vánočních nákupů spojených se slevovou horečkou podle místních médií poznamenalo hned několik nepříjemných incidentů. Například v jednom obchodě v Los Angeles byla sleva na elektroniku tak vysoká, že jistá třicetiletá žena si vymohla přednost ve frontě s použitím pepřového spreje. Zdravotníci museli ošetřit desítky lidí.

V kalifornském San Leandru se dokonce střílelo, když si banda zlodějů počkala na zákazníky směřující s nákupem na parkoviště. Jeden kupující byl postřelen, ale ostatní se nečekaně postavili zločincům na odpor a zboží uhájili. Útočníky pak předali přivolaným policistům.

V New Yorku se porvali zákazníci jistého klenotnictví, kteří projevili zájem o stejný druh šperku. Dvě ženy a jednoho muže museli lékaři ošetřit.

Policie mnoha amerických měst vyzvala obyvatelstvo, aby neriskovalo zdraví v dlouhých frontách a zachovalo rozvahu. Efekt byl ale podle médií mizivý, vždyť slevy nezřídka dosahovaly až 70 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy