Letiště i ČSA jinak. Úřady povolily vznik Aeroholdingu

Veronika Skálová Veronika Skálová
25. 10. 2011 13:32
Miroslav Dvořák nepovede Letiště Praha a ČSA, ale celý Český aeroholding
Vedení ČSA a Letiště Miroslav Dvořák opouští, bude jim ale šéfovat o úroveň výš, jako generální ředitel Českého aeroholdingu.
Vedení ČSA a Letiště Miroslav Dvořák opouští, bude jim ale šéfovat o úroveň výš, jako generální ředitel Českého aeroholdingu. | Foto: Karel Toman

Praha - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil vznik Českého aeroholdingu. V budoucnu má spojovat Letiště Praha a České aerolinie (ČSA). Úřad fúzi povolil se závazky, řekl agentuře ČTK předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj. Jejich konkrétní znění neuvedl s odkazem na obchodní tajemství. Rozhodnutí zatím není pravomocné.

Český aeroholding (ČA), i pod něj spadající Letiště Praha a České aerolinie, vzápětí oznámil, že bude mít nové vedení. Přerozdělní se role mezi dosavadním vedením Letiště a ČSA. 

Dvořák povede holding

Miroslav Dvořák, dosavadní šéf Letiště i ČSA a předseda představenstva postupně se rodícího Českého aeroholdingu, se stal generálním ředitelem celého holdingu a zároveň rezignoval na své vedoucí funkce v obou dceřiných společnostech.

Prezidentem Českých aerolinií bude nově dosavadní předseda představenstva firmy Philippe Moreels, Dvořák bude předsedou dozorčí rady aerolinek.

V čele Letiště Praha nahradí odstupujícího Dvořáka Jiří Pos, který ve firmě působí od roku 2006. Tříčlenné nejvyšší vedení letiště budou dál nově tvořit ředitelé divizí Jozef Sinčák a Martin Hlava.

Letiště jako dcera holdingu

Kromě letiště a aerolinek budou dalšími dceřinými firmami aeroholdingu  Holidays Czech Airlines, Czech Airlines Technics, Czech Airlines Handling a CSA Services vyčleněné z ČSA. První dcerou, která se zcela začlení do struktury holdingu, bude Letiště Praha.

Nejprve byly nemovitosti patřící letišti fúzí vloženy do ČA, což znamenalo i převedení některých souvisejících oddělení.

V následujících měsících pak bude 100 procent akcií letiště vloženo do holdingu. Postupně se podobně začlení i další společnosti, nejprve dcery ČSA a v prvním pololetí příštího roku pravděpodobně i samotné aerolinie. Kompletní by měl holding být do konce příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy