Lesy ušetří milion. Antimonopolní úřad zrušil pokutu

ČTK ČTK
15. 2. 2013 11:12
Tendr na nákup rukavic, brýlí a sluchátek se ale bude prošetřovat znovu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Zuzana Hronová

Brno  - Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj zrušil milionovou pokutu Lesům ČR za údajné chyby v tendru na dodávky ochranných pracovních prostředků. Rafaj případ vrátil svým podřízeným k došetření.

ÚOHS ale může Lesům ČR pokutu uložit znovu. Může ji také zrušit nebo snížit. Podle Rafaje verdikt jeho podřízených není dostatečně srozumitelný. To má nové rozhodnutí napravit. Výroky nového rozhodnutí má úřad podle něj formulovat tak, "aby byly srozumitelné a jednoznačným způsobem identifikovaly skutek, kterým se zadavatel dopustil správního deliktu."

Podle původního rozhodnutí ÚOHS ze září loňského roku Lesy ČR chybovaly tím, že předmět zakázky nebyl jednoznačně vymezený. Firma s tím ale nesouhlasila. Tendr se týkal nákupu například rukavic, ochranných sluchátek, brýlí, helem, obuvi a pracovních oděvů.

Jde o zakázku z roku 2010

Lesy ČR zadávaly zakázku v roce 2010. Pro výpočet nabídkové ceny měli uchazeči využít položky uvedené ve vzorovém koši výrobků, který vycházel z nákupů provedených zadavatelem v minulosti, přičemž množství odpovídalo odběrům za jeden rok. Na základě vzorového koše uchazeči vypracovávali cenové nabídky, které zadavatel hodnotil, a s vítězným uchazečem posléze uzavřel smlouvu.

"Zadavatel si ale v zadávací dokumentaci vyžádal jako přílohu k cenovým nabídkám i kompletní ceník dodavatelů a uvedl, že v době plnění zakázky bude oprávněn objednávat zboží v plné šíři sortimentu z tohoto ceníku," uvedl již dříve Rafaj.

Lesy ČR podle původního rozhodnutí ÚOHS konkretizovaly požadované dodávky zboží pouze prostřednictvím vzorového koše, na jehož základě hodnotily nabídkovou cenu, přičemž údajně samy uvedly, že v této vybrané skupině nejsou obsaženy všechny položky.

 

Právě se děje

Další zprávy