Less&Timber neskončí v konkurzu, projde reorganizací

Karel Toman
23. 1. 2013 16:40
Věřitelé do řízení přihlásili pohledávky za více než tři miliardy korun
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Karel Toman

Praha - Společnost Less&Timber z holdingu Less Jana Mičánka do konkurzu nepůjde. Věřitelé zadlužené společnosti se ve středu na schůzi u Krajského soudu v Praze rozhodli, že úpadek této firmy bude v rámci její insolvence řešen reorganizací.

"Šlo o jednomyslné rozhodnutí obou skupin hlasujících věřitelů - zajištěných i nezajištěných, které by měl následně potvrdit i soud," uvedl tiskový zástupce společnosti Karel Samec. Do insolvenčního řízení přihlásili věřitelé Less&Timber pohledávky za více než tři miliardy. Jen zbylí členové holdingu Less majů vůči Less&Timber pohledávky za 461 milionů korun.

Mateřský Less čeká schůze věřitelů koncem ledna

Less&Timber je první ze tří společností holdingu Less, kde se uskutečnilo soudní jednání věřitelů potom, co byl v průběhu října 2012 vyhlášen jejich úpadek. Uvedl to dnes . Schůze věřitelů další společnosti Less&Forest je naplánovaný na 29. ledna, samotného holdingu Less pak na 30. ledna.

Společnosti Less&Timber  má reorganizace umožnit absolvovat celé insolvenční řízení při udržení výroby a zachování zaměstnanosti. Věřitelům pak podle Smace nabízí oproti druhému způsobu řešení úpadku - konkurs - lepší zhodnocení jejich pohledávek. 

"Zajištění i nezajištění věřitelé mohou v rámci reorganizace Less&Timber počítat řádově s o desítky procent vyšším a i rychlejším uspokojením, než kdyby byla zvolena druhá varianta, tedy konkursní řešení," řekl Petr Smutný ze společnosti PricewaterhouseCoopers ČR (PwC), která je finančním poradcem reorganizace firmy.

"Nyní v souladu s insolvenčním zákonem připravíme do 120 dní reorganizační plán a předložíme jej věřitelům ke schválení. Už nyní nám ale jejich dnešní souhlas velmi pomůže při zajišťování provozního financování, tak abychom díky němu dokázali maximálně naplnit své výrobní kapacity," uvedl ředitel Less&Timber Ladislav Prchal.      

Mimo jiné jde o 320 pracovních míst

PwC ve středu také na jednání prezentovala základní principy navrhované reorganizace. Další podrobnosti firma odmítla specifikovat do doby, než věřitelé schválený reorganizační plán stanoví všechny v reorganizaci prováděné kroky a jejich termíny. 
     
Schůze věřitelů ve středu také zvolila věřitelský výbor, který nahradil předběžný věřitelský orgán. Má šest členů - tři zajištěné věřitele zastupuje Citibank Europe, Česká spořitelna a UniCredit Bank, a tři nezajištěné pak Wotan Forest, Kame - BV a Y.O. Holding.

Less&Timber patří k předním zpracovatelům dřeva v ČR. Vlastní tři pily - v Čáslavi, Bohdanči a Dlouhé Vsi, s celkovou kapacitou pořezu 430 000 kubíků za rok. Dále závod na výrobu lepených hranolů a nábytkářských polotovarů v Klášterci nad Orlicí. Její součástí je i německý Holzwerk Hemau (výrobce lepených dřevěných hranolů pro výrobu oken).

Firma též vlastní 90 % podíl ve společnosti Less&Energy (tato firma není v insolvenci) - provozuje kogenerační zdroj v Čáslavi.

Tržby Less&Timber v roce 2012 dosáhly hodnoty 1,360 miliardy korun  a v současnosti zaměstnává 320 lidí. Po provedení základních restrukturalizačních opatření se jí daří i v době probíhajícího  insolvenční řízení nadále vyrábět.

 

Právě se děje

Další zprávy