Legalizujte švarcystém, vyzývá vládu Strana soukromníků

ČTK ČTK
27. 3. 2013 14:47
Strana chce i zvýšení nezdanitelného minima a nižší administrativní zátěž
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Řešením pro rychlé snížení nezaměstnanosti je zejména zvýšení koupěschopnosti obyvatelstva. Novinářům to ve středu řekl předseda Strany soukromníků ČR Rostislav Senjuk.

Strana proto navrhuje zvýšení nezdanitelného minima postupně až na 30 000 korun na osobu měsíčně, zrychlení vyplácení všech dávek, příspěvků, podpor a důchodů nejdéle do 30 dnů od všech institucí a snížení administrativní zátěže. Výše nezdanitelného minima je nyní 24 000 korun na osobu ročně.

Strana soukromníků ČR také chce tlačit na zvýšení objemu peněz v ekonomice. Navrhuje proto placení DPH jen ze zaplacených závazků a pohledávek, zkrácení doby úhrady pohledávek, progresivní zdanění výnosů bank z poplatků a rozumné a koncepčnější podmínky k podnikání. "Hurá akce typu od 'pangejtu k pangejtu' nesvědčí o stabilitě ekonomiky," dodal Senjuk.

Senjuk míní, že by měly být zahájeny přípravy na legalizaci takzvaného švarcsystému (zaměstnávání pracovníků na živnostenský list). "Do jednoho měsíce předložíme legislativní návrh," doplnil první místopředseda strany Rudolf Baránek.

Strana také podporuje mimo jiné odpočet nákladů na zvyšování odbornosti a kvalifikace či zřízení živnostenských listů volných živností bez poplatků.

Strana soukromníků ČR má podepsanou smlouvu o spolupráci s ODS, dohoda vyprší před parlamentními volbami v příštím roce. Vládní strana ale své návrhy na podporu živnostníků se stranou podle Senjuka nekonzultuje.

"Jsme ochotni spolupracovat s jakoukoliv stranou, která bude prosazovat naše návrhy v poslanecké sněmovně. Jednáme s několika stranami 'od středu do prava'," podotkl Baránek.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Hledáte práci?

 

Právě se děje

Další zprávy