Krize vrátila Česko o deset let zpět. Práce je vzácná

Zdeněk John
8. 10. 2009 15:20
Padesát lidí na jedno volné místo: nová statistika odhalila, kde o práci nezavadíte.
Foto: Jan Langer

Praha - Už deset let se výdělek v Česku nehledal tak těžko jako letos. Podle nejnovějších údajů zveřejněných ministerstvem práce a sociálních věcí je bez místa více než půl milionu lidí. A taková situace nenastala od roku 1999.

S každým dalším měsícem naskakuje míra nezaměstnanosti o desetinu procenta, experti varují, že tento následek ekonomické krize pocítí Česko i v dalším půlroce, možná roce, velmi bolestně.

Letošní začátek podzimu se vybarvil jinak než předešlé. A nejde přitom o počasí. Když totiž v minulých letech nezaměstnaní potřebovali po prázdninách najít místo, obvykle uspěli. Nejen učitelé, kteří dostali v červenci a srpnu nucenou výpověď s jistotou návratu, ale i další profese našli uplatnění ve firmách, kterým náběh do plné výroby po letních odstávkách dovolil přijímat nové pracovníky.

To už neplatí.

Stroj se zastavil

Masivní úbytek zakázek, naplněné sklady a žádná naděje na rychlé zlepšení - jedním slovem krize - vrazila do zaběhaného soukolí klín. Stroj se zastavil.

Pracovních míst ubývá citelně v automobilovém průmyslu, kde jsou bezprostředně ohroženy desítky tisíc lidí zejména po zrušení šrotovného v Německu.

Před několika dny se sice rozjela první sklářská pec ve Světlé nad Sázavou, ale desítky lidí, kteří se mohli vrátit do práce, se ve statistice úřadu práce projevily jen jako plivnutí do oceánu.

Dokonce i v Praze, o níž se traduje, že tu práci najde každý (kdo chce), ubývá volných míst.

Bruntál: 54 na jednoho

Nejhůře jsou na tom lidé v tradičně „mrtvých regionech", pokud jde o zájem investorů. Na Bruntálsku je na jedno volné místo 54 uchazečů. Obtížně se hledá místo i na Děčínsku, Třebíčsku či Karvinsku (jedno místo na 40 zájemců).

Bod obratu slibují odborníci z trhu práce nejdříve koncem příštího roku. Přijde, tak jako krize, ze západní Evropy i dalších trhů, s nimiž je česká ekonomika propojená pupeční šňůrou.

 

Právě se děje

Další zprávy