Krize už má vliv na rozpočet, peněz z daní ubylo

Ekonomika Ekonomika
2. 2. 2009 14:03
Přebytek ke konci ledna dosáhl půl miliardy korun

Praha - Český stát měl ke konci ledna nižší příjmy, než předpokládal - na daních se vybralo výrazně méně peněz. Potvrzují se tak prognózy, podle kterých bude mít hospodářská krize výrazný vliv na výsledky rozpočtu.

Stát ke konci ledna vykázal přebytek hospodaření ve výši půl miliardy korun. Data v pondělí zveřejnilo ministerstvo financí. Celkové příjmy státního rozpočtu dosáhly 85 miliard korun a celkové výdaje 84,5 miliard korun.

V prvním měsící roku se státu nicméně zatím vždy podařilo hospodařit s přebytkem. V lednu roku 2008 činil lednový přebytek 9,7 miliardy korun, o rok dříve převýšil pět miliard. Ten letošní je nejnižší od ledna 2006.

Příjmy z daní a poplatků klesly o sedm miliard

Dosažené příjmy činily 7,6 procenta schváleného rozpočtu a byly proti lednu 2008 nižší o 13,8 miliardy korun. Na meziročním poklesu se podílelo především inkaso spotřebních daní a také klesající převody z fondů organizačních složek státu.

Příjmy z daní a poplatků dosáhly celkem 48,5 miliardy korun, což je meziroční pokles o sedm miliard korun.

Celkové výdaje představují 7,3 procenta rozpočtu, což znamená meziroční pokles o 4,6 miliardy korun.

Kalousek: Ekonomika může i klesat

Stát má letos podle plánu prodělat 38,1 miliardy korun. Toto číslo ale počítá s růstem ekonomiky o 4,8 procenta. Oficiální prognóza ministerstva financí z minulého týdne odhaduje, že české hospodářství letos poroste jen o 1,4 procenta.

Zároveň ale upozorňuje, že růst může být i nižší. Současná situace v ekonomice je totiž nepřehledná. "Výsledky predikce naznačují, že by se česká ekonomika mohla recesi vyhnout, plně vyloučit ji však nelze," uvádí se v materiálu ministerstva.

Na základě aktualizované verze rozpočtu je nyní podle ministerstva možné počítat se schodkem kolem 73 miliard korun za předpokladu, že hospodářský růst bude jedno procento.

Ministr financí Miroslav Kalousek dnes ale v tisku uvedl, že není možné vyloučit ani pokles ekonomiky.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte: Jak zmírnit dopady krize? Blogeři hledají odpověď
 

Právě se děje

Další zprávy