Krize dorazila taky do Nošovic, oznámil Hyundai

Ekonomika Ekonomika
7. 1. 2009 11:13
Firma bude vyrábět čtyři dny v týdnu
Z nošovické továrny Hyundai už sjíždějí nové vozy i30.
Z nošovické továrny Hyundai už sjíždějí nové vozy i30. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Nošovice - Automobilka Hyundai omezí kvůli hospodářské krizi výrobu na čtyři dny v týdnu.

Ještě začátkem prosince přitom tvrdila, že výrobu aut v tuzemsku omezovat nebude a že se u ní krize neprojevila.

Vedení české pobočky Hyundai kvůli tomu narychlo svolalo na dnešek mimořádnou tiskovou konferenci s názvem Aktuální kroky závodu Hyundai aneb Krize dorazila i do Nošovic.

Firma potvrdila, že výrobu omezí. Omezení výroby začne v pátek 9. ledna, kdy budou mít zaměstnanci kvůli krizi první volný pátek. Firma také pozastaví nábor nových pracovníků a odloží zahájení druhé směny.

Objednávky nejsou

"V současné době nemá závod tolik objednávek, aby výrobní linky mohly jet na plný výkon. Celá výroba je založena na principu potvrzených objednávek. Nevyrábíme auta na sklad. Proto nás propad objednávek donutil redukovat výrobu," dodal mluvčí firmy Petr Vaněk.

Marketingový ředitel Hyundai Motor Europe Rae-Su Cho přitom ještě v prosinci zveřejnil na internetových stránkách Automotive News prohlášení, že s omezením výroby v Česku nepočítá. "Zůstáváme u našich původních plánů. Většina výrobců mění výrobu a snižuje plány prodeje, ale my ne. I v příštích dvou letech plánujeme využívat naše kapacity naplno," řekl tehdy Cho.

Také mluvčí české pobočky Petr Vaněk v prosinci informoval, že stále platí původní výrobní plán, podle kterého firma vyrobí v roce 2009 185 tisíc aut. Do konce letošního roku měla zaměstnat přes tři tisíce lidí. V současné době má Hyundai v Nošovicích necelé dva tisíce zaměstnanců. V roce 2010 společnost plánuje zvýšit výrobu na 300 tisíc aut ročně a zaměstnat až tři a půl tisíce lidí. 

Původně měla zahájit dvousměnný provoz v březnu 2009. Už před Vánoci ale Vaněk připustil, že se spuštění druhé směny opozdí. Tehdy poprvé připustil, že světová krize se nevyhne ani Hyundai.

"Dvousměnný provoz spustíme, otázkou ale je kdy. Je možné, že to nebude v prvním čtvrtletí, možná to bude v dubnu, květnu, červnu. Odvine se od nového výrobního plánu, který očekáváme z korejské centrály v polovině ledna," sdělil tehdy Vaněk.

Žádné mimořádné kroky

Pro druhou směnu už firma vybrala většinu zaměstnanců, kteří čekají, kdy nastoupí. Před koncem roku nábor ukončila. Mluvčí Úřadu práce Ostrava Svatava Baďurová uvedla, že Hyundai zatím neohlásil žádné mimořádné kroky, které by mohly ovlivnit zaměstnanost v regionu.

"Firma ale má povinnost předem hlásit pouze masové propouštění. Zatím je zřejmé, že nenabírá nové zaměstnance," řekla Baďurová. 

Jihokorejská automobilka do nošovického závodu investovala asi 28 miliard korun. Závod vyrábí model i30, auto nižší střední třídy, a v této kategorii bude vyrábět i tzv. minivany (rodinná víceúčelová vozidla).

Hyundai je další automobilkou v Česku, která kvůli krizi omezuje výrobu. Škoda Auto výrazně snížila výrobu už v prosinci a před Vánoci zahájila celopodnikovou odstávku. Ta skončí v noci z 12. na 13. ledna.

Vedení automobilky v Mladé Boleslavi se už rozhodlo, že od ledna do června 2009 omezí výrobu na čtyři pracovní dny.

 

Právě se děje

Další zprávy