Krachů firem je víc, nejhorší je to ve stavebnictví

ČTK ČTK
2. 4. 2013 15:53
V březnu bylo prohlášeno 180 konkurzů, o 13 více než před rokem
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - V březnu bylo prohlášeno 180 konkurzů, což je stejně jako v únoru a meziročně o 13 více. Z toho počet konkurzů prohlášených na živnostníky stoupl proti únoru o 12 na 71.

ČTK o tom dnes informovala společnost Creditreform. Nejvíce firem v konkurzu bylo opět ze stavebnictví. K tomuto oboru se přidaly firmy z nákladní dopravy, správy nemovitostí a pohostinství. 

V březnu bylo podáno 3182 insolvenčních návrhů, což bylo o 370 více než v předchozím měsíci. Z toho bylo 505 insolvencí u právnických osob a podnikatelů, 418 u nepodnikajících živnostníků a 2205 u nepodnikatelů. 

Největší byla Tatra

Meziroční růst insolvenčních návrhů činil za první čtvrtletí byl téměř 12 procent. U právnických osob činil růst 27 procent, u nepodnikatelů šest procent. 

Největší počet firem v insolvenci byl v březnu z oboru správy a pronájmu nemovitostí, pohostinství, stavebnictví a nákladní dopravy. Obratově největší firmou, na niž byl v uplynulém měsíci podán insolvenční návrh, byla Tatra a.s. Firmu poté koupila nově založená společnost Truck Development, kde je jediným akcionářem Marek Galvas. 

 

V březnu bylo v insolvenci 2205 fyzických osob - nepodnikatelů. Proti minulému měsíci vzrostl po přepočtu na počet dnů v měsíci počet insolvenčních návrhů na ně o 4,2 procenta. Insolvenci fyzických osob je možné řešit oddlužením. To se děje buď zpeněžením majetku dlužníka, nebo plněním splátkového kalendáře, kdy dlužník musí během pěti let splatit věřitelům alespoň 30 procent dluhu. Pokud dlužník není schopen řešit úpadek oddlužením, je prohlašován konkurz. 

Lepší to nebude

V březnu bylo podáno 2667 žádostí o oddlužení. Ze všech žádostí bylo povoleno v 1796 případech. Oddlužení formou zpeněžení majetku využilo v 34 dlužníků. Pokud nedojde ke zpeněžení majetku, je oddlužení řešeno nastavením splátkového kalendáře. 

Ani v následujících měsících neočekává Creditreform pokles počtu insolvenčních návrhů. S ohledem na vysoké zadlužení zejména nízkopříjmových skupin spotřebitelů budou prý mít restriktivní vládní opatření dopad do počtu osobních bankrotů v nadcházejícím období. "U insolvenčních návrhů na firmy očekáváme mírný růst v průběhu celého roku 2013. U bankrotů se bude zvyšovat zejména podíl malých a středních firem," odhadla společnost.

 

Právě se děje

Další zprávy