Kouzelná almara vydá balík z e-shopu i v supermarketu

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
4. 4. 2013 15:46
V Praze začalo fungovat třináct výdejních míst v největších obchodních centrech
Foto: Kouzelná almara

Praha - Dlouhé fronty na pobočkách e-shopů a jejich špatná dostupnost, drahé poštovné nebo čekání na kurýra. Tomu všemu by mělo být možné se při vyzvednutí zásilky z internetu ode dneška vyhnout. Slibují to aspoň tvůrci nových výdejních automatů Kouzelná almara.

Projekt, který je společným dílem investiční skupiny Miton, Enern a zakladatele slevového portálu Slevomat Tomáše Čupra, umožní zákazníkům vyzvednout během patnácti sekund v dostupných lokalitách, zejména supermarketech, zásilku pohodlně a bez čekání. Výhodou je také prodloužená otevírací doba supermarketů, v některých případech i neomezená.

Jako první si výdejní automaty vyzkouší Praha.

"Ode dneška je k dispozici celkem třináct výdejních míst v nejfrekventovanějších obchodních centrech," sdělil online deníku Aktuálně.cz spoluzakladatel projektu Kouzelná almara Tomáš Čupr. V nejbližších dnech by se pak jejich počet měl rozšířit o další dvě místa.

Podle Čupra byly lokality vybírány tak, aby byly dostupné pro co nejvíce lidí.

Kódy přijdou na mobil

Manipulace s výdejním automatem by neměla být problémem. Pokud si zákazník v objednávce zvolí tuto možnost výdeje, obdrží, jakmile bude zásilka ve schránce připravena, na svůj mobil dva PIN kódy. Po jejich zadání na displej schránky v příslušném obchodním domě se schránka otevře a balík bude okamžitě k odebrání.

Platit lze buď online kartou, nebo přímo při vyzvednutí zásilky. Součástí boxů jsou totiž i platební terminály.

Zatím si do almary mohou objednat zboží klienti internetových obchodů slevomat.cz, bonami.cz, vasecocky.cz, vykupto.cz nebo berslevu.cz.

"S největšími hráči na trhu v současné době jednáme," slibuje Čupr s tím, že první minimálně dva partneři z řad internetových obchodů by se měli do projektu Kouzelná almara zapojit během následujících týdnů. "Naším cílem je do konce roku zahrnout do projektu většinu českých e-shopů," upřesňuje.

Nejen rychleji, ale i levněji

Kromě pohodlného odběru a větší dostupnosti odběrných míst plánuje projekt Kouzelná almara zákazníky oslovit také cenou. Za vyzvednutí ve výdejní schránce odběratelé zaplatí 59 korun - pro srovnání, poplatek na pobočce České pošty představuje až 99 korun, kurýr balík doručí až za 120 korun.

Čupr sice uznává, že je cena za vyzvednutí ve výdejní schránce oproti pobočkám e-shopů zhruba o 20 korun vyšší, zákazníkům může ale tento rozdíl kompenzovat to, že nebudou muset pro balík příliš cestovat, ani stát frontu na vyzvednutí.

Cíl pro letošní rok? Pět procent trhu

Zakladatelé projektu očekávají velký zájem o tento způsob výdeje balíků z e-shopů. Podle jejich odhadů by mohla do konce roku v Česku přibýt další stovka takových automatů.

"Vzhledem k tomu, že Praha tvoří zatím polovinu internetových nákupů, rozhodli jsme se vyzkoušet almary zde. Ve druhé polovině roku bychom ale rádi vstoupili i do dalších měst," doplňuje ředitel projektu Kouzelná almara David Pečenka.

Cíl pro letošní rok je podle představitelů projektu získat pětiprocentní podíl v oblasti doručování zásilek z internetových obchodů. Konkrétně to má znamenat šest tisíc doručených balíků denně. Ve střednědobém horizontu se neobávají hovořit ani o čtvrtinovém podílu, stejně tak, jak tomu je v současné době v Polsku.

Právě Polsko, a zejména pak Estonsko byly inspirací pro spuštění Kouzelných almar v České republice. "Návštěva Estonska a Polska nás utvrdila v tom, že takový projekt má  u nás velký potenciál," vysvětluje Čupr a dodává, že v Estonsku je tímto způsobem vyzvedávána až polovina zásilek objednaných v e-shopech.

Česká pošta měla nápad jako první, zatím ale váhá

Ještě před projektem Kouzelná almara oznámila podobný záměr v polovině loňského roku Česká pošta.

Pilotní projekt s názvem Balíkomat probíhal na přelomu července a srpna na hlavní poště v Jindřišské ulici v Praze. Nyní pošta čeká na podpis s dodavatelem systému. Prvních deset Balíkomatů by mělo být instalováno na pobočkách pošt v posledním čtvrtletí letošního roku, a to v Praze, Strakonicích, v Českých Budějovicích a v Prostějově.

"Do konce roku 2014 předpokládáme, že zákazníkům umožníme vyzvedávání balíků až ze 150 Balíkomatů po celé republice," říká nyní mluvčí České pošty Marta Selicharová. Podle ní budou zásilky omezeny rozměry 58 x 52 x 65 a vahou do 20 kilogramů. Které e-shopy budou s poštou spolupracovat, však nesdělila s tím, že zatím probíhají jednání.

Kromě Kouzelných almar a Balíkomatů by mohli zákazníci již v dubnu vyzkoušet také balíkomaty easyPack polské firmy Integer.pl s tím rozdílem, že balíky bude možné ze schránek také odesílat.

Jako výdejní síť již v tuzemsku funguje například Zásilkovna, Uloženka nebo Heureka Point, zajišťující vydávání pro více - zejména menších - e-shopů. Ty se však od běžných výdejních míst příliš neliší. Vzhledem k tomu, že jsou obsluhovány lidmi, hrozí opět čekání ve frontách a mají omezenou otevírací dobu.

 

Právě se děje

Další zprávy