Koupili jste dům? Možná patří někomu jinému

Tomáš Fránek
9. 8. 2007 22:12
Kancelář ombudsmana vyzývá ke změně zákona
Jitka Seitlová, zástupkyně ombudsmana: Bude se měnit zákon kvůli nemovitostem?
Jitka Seitlová, zástupkyně ombudsmana: Bude se měnit zákon kvůli nemovitostem? | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Koupili jste dům a zapsali vše do katastru nemovitostí? Stejně nemáte jistotu, že nebude vaše právo zpochybněno a vy se budete muset o dům soudit.

Tato skutečnost vychází ze zjištění právníků veřejného ochránce práv. "Vlastníci nemovitostí evidovaní v úředně vedeném registru jimi ve skutečnosti nemusí být, aniž by o tom věděli," uvedla zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová.

Pokud totiž u nemovitosti ještě před tím, než ji lidé koupili, byla uzavřena smlouva o převodu nemovitostí v letech 1951 až 1993, může se podle Seitlové stát, že předložením notářsky registrované smlouvy či správního rozhodnutí katastrálnímu úřadu může být vlastnické právo nynějšího majitele zpochybněno.

Smlouvy za 40 let

V době od roku 1951 až do roku 1993 totiž přecházelo vlastnické právo už s platností smlouvy, později okamžikem registrace notářstvím. Do evidence nemovitostí se pak převody zapisovaly později, v mnoha případech k zápisu vůbec nedošlo.

A katastrální úřad je přitom stále povinen při předložení smlouvy uzavřené do roku 1993 smlouvu o vlastnictví do katastru zapsat.

"Současný vlastník, spravující v dobré víře tento majetek, vedený jako vlastník také v evidenci katastru je tak náhle, bez vlastního zavinění a možnosti situaci napravit, fakticky zbaven svého vlastnictví," uvedla Seitlová.

"Tato nejistota může v obecném měřítku v budoucnu ovlivňovat investice do rozvoje území a do obnovy nemovitostí," dodala.

Podle právníků veřejného ochránce práv se dá odhadovat, že případů, kdy může být zpochybněno vlastnictví nemovitostí, mohou být stovky.

Obrana neexistuje

To přiznává i Český úřad zeměměřičský a katastrální.

Domy v Troubkách dnes. Vepřovice (pozn.: cihly z nepálené hlíny) nahradily modernější materiály a bezpečnější konstrukce.
Domy v Troubkách dnes. Vepřovice (pozn.: cihly z nepálené hlíny) nahradily modernější materiály a bezpečnější konstrukce. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

A v současné době neexistuje pro vlastníky nemovitostí možnost, jak se bránit. I soudní spory o určení vlastnictví nemovitostí vyhrávají vlastníci listin z dob komunismu, soudy totiž uznávají, že právo na majetek nabyli dříve.

Podle Seitlové i katastrálního úřadu situaci může vyřešit pouze změna zákona.

Měla by tak být stanovena lhůta, ve které by bylo možné katastrálním úřadům přeložit "staré" smlouvy (uzavřené do začátku roku 1993).

Po uplynutí této lhůty by pak právo vycházející z těchto smluv zaniklo.

"Jako potřebné se ukazuje stanovit lhůtu i pro to, do kdy mají být katastrálním úřadům předložena nová rozhodnutí správních úřadů, případně i nově uzavřené smlouvy," uvedla Seitlová.

 

Právě se děje

Další zprávy