Koruna zpevňuje, dostala se pod kurz 25 za euro

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
15. 8. 2012 10:11
Posilující koruně pomáhají hlavně nové statistiky o německém či francouzském HDP

Praha - Koruna byla v úterý vůči euru nejsilnější za poslední tři měsíce. Během odpoledne se dokonce poprvé od začátku května vrátila pod 25 Kč za euro.

Později sice část zisků ztratila. "I tak je na tom lépe než její regionální protějšky, které vykazovaly minimální pohyb," uvedl pro ČTK analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Pomohla evropská čísla

Podle analytiků a makléřů česká měna posílila především díky optimismu, který na trzích panuje od zveřejnění informace Eurostatu, že ekonomika Německa zpomalila méně, než se čekalo.

Ve druhém kvartále rostla tempem 0,3 procenta, což je méně než 0,5 procenta v prvním čtvrtletí. Například ekonomové, které oslovila agentura Bloomberg, počítali pouze se zlepšením o 0,2 procenta.

Pozitivní byly také zprávy o vývoji maloobchodních tržeb ve Spojených státech či vývoj francouzského HDP. Ten oproti prvním třem měsícům tohoto roku stagnoval, zatímco odborníci kalkulovali s poklesem o 0,1 procenta.

Koruna vůči euru získává již od začátku srpna. Hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora ji už minulý týden ale označil za neracionálně silnou a předpověděl, že posilovat může jen chviličku. Odvolává se například na statistiky o poklesu průmyslové a stavební výroby.

"Vše signalizuje, že domácí recese nabírá na obrátkách a koruna se tváří, jako by mohla posilovat. Sázka na letní posílení nejspíš není dobrým nápadem," napsal ekonom.

 

Právě se děje

Další zprávy