Kontroly v ČEZ? Koalice se dohaduje o "zvětšení státu"

Karel Toman
16. 3. 2012 13:30
Spor o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu sílí, vyřešit jej má schůzka K9
Sídlo Nejvyššího kontrolního úřadu.
Sídlo Nejvyššího kontrolního úřadu. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ani čtvrteční schůzka pracovní skupiny vládní koalice na Nejvyšším kontrolním úřadě nepřesvědčila ODS, aby kývla na rozšíření pravomocí tohoto kontrolního orgánu.

Koaliční strany TOP 09 a Věci veřejné tak požádají premiéra o svolání schůzky K9. Deníku Aktuálně.cz to potvrdila místopředsedkyně vlády Karolína Peake (VV) a autor návrhu na rozšíření kompetencí NKÚ  Stanislav Polčák(TOP 09).

"Dohodli jsme se, že se nedohodneme. Na snahu přesvědčit kolegy z ODS jsem rezignoval. Jde to na K9," řekl Polčák Aktuálně.cz. "K9 svolává premiér, musíme jej o to dnes požádat," dodala v pátek ráno Peake.

ODS: "Chtějí se podívat ČEZ na zoubek"

Obě menší koaliční strany prosazují, aby NKÚ mohl kontrolovat i firmy, kde má určitý podíl veřejný subjekt jako stát, kraj nebo obec. Příkladem takových firem je pražský dopravní podnik nebo ČEZ.

ODS to ale vytrvale odmítá. Oficiálně má strana dva důvody, proč novelu odmítá: ideologický a právní. Podle informací Aktuálně.cz je navíc ODS přesvědčena, že skutečným důvodem předkládané normy je chuť poslanců "podívat se na zoubek" právě zmíněnému ČEZ.

Jako konzervativní straně jí vadí, že se návrhem "zvětší stát" - státní instituce by totiž dostala nové kontrolní pravomoci nad částečně soukromými subjekty.

Z právního hlediska se ODS obává, že zprávy NKÚ můžou zveřejňovat citlivé obchodní informace, které navíc mohou - jako v případě poslední zprávy NKÚ o Lesích ČR - uniknout ještě před oficiálním zveřejněním.

TOP 09: Veřejné firmy musejí být průhledné

"Pokud menší akcionáři podají ústavní stížnost, pak můj osobní názor je, že stát takový spor prohraje a ta norma bude zrušena," řekl Aktuálně.cz Pavel Drobil z ODS.

"Pokud menší akcionář dospěje k názoru, že utrpěl škodu, může z toho být problém," naznačil další známý argument své strany, podle kterého mohou schválením normy hrozit státu arbitráže.

Předkladatelé návrhu to ale odmítají. Odvolávají se na fakt, že v zahraničí je kontrola podobných společností nejvyššími kontrolními orgány běžná.

"Ať ODS předloží jediný případ, kdy z těchto důvodů nějaká arbitráž vzešla," řekl před časem Stanislav Polčák. Podle něj by naopak mělo být v zájmu menších akcionářů, aby hospodaření veřejně spoluvlastněných firem bylo transparentní.

Stejného názoru jsou i protikorupční nevládní organizace, například Ekologický právní servis. Veřejně spoluvlastněné firmy mohou totiž být v kombinaci s anonymními akciemi ideálním nástrojem pro politiky, jak si ulívat stranou peníze z veřejných zakázek, které mohou nepozorovaně přihrávat spřízněným firmám.

ODS také argumentuje tím, že NKÚ by nové úkoly vzešlé z novely nezvládal. "Zástupci NKÚ na čtvrteční schůzce sdělili, že by nešlo o stovky, ale o desítky namátkových kontrol ročně," tvrdí Polčák.

 

Právě se děje

Další zprávy