Konec salámového boje, špekáčky budou česko-slovenské

Veronika Skálová Veronika Skálová, ska
28. 5. 2009 11:34
Češi a Slováci budou společně žádat o ochranu uzenin, které vznikly v Československu.
Špekáčky se málem staly jen slovenskou tradicí. Teď o jejich ochranu žádají Češi i Slováci společně.
Špekáčky se málem staly jen slovenskou tradicí. Teď o jejich ochranu žádají Češi i Slováci společně. | Foto: Kostelecké uzeniny

Brno - Tahanice o společné československé pochutiny jako špekáčky nebo lovecký salám, patří minulosti. Česko a Slovensko našly společnou řeč a do Bruselu posílají česko-slovenské žádosti o evropskou ochranu těchto dvou pochutin jako zaručených tradičních specialit.

„Včerejším dnem vypršela lhůta, v níž slovenští zpracovatelé masa mohli podat námitku proti návrhům společných žádostí. Podle mých informací žádná námitka podána nebyla, takže už nic nebrání tomu, aby společné žádosti odešly do Bruselu," uvedl europoslanec Jan Březina (KDU-ČSL), který se ochranou českých výrobků zabývá.

Odeslání společné žádosti muselo počkat na výsledek slovenského námitkového řízení. Některým slovenským výrobcům se totiž společný postup nezamlouval a hrozilo, že budou mít k návrhům připomínky, což by jejich odeslání pozdrželo.

„Podle mých informací budou postup takový, že společné žádosti na ochranu špekáčků a loveckého salámu do Bruselu pošle česká strana, zatímco odeslání společných žádostí na ochranu spišských párků a liptovského salámu, kde námitkové řízení na obou stranách rovněž úspěšně proběhlo, bude v režii Slováků," upřesnil Březina.

Slováci si chtěli špekáčky přivlastnit

O špekáčky a salám z dob jednotného Československa se totiž mezi Čechy a Slováky rozhořel lítý spor.

„Slováci totiž nejprve postupovali jednostranně a v tichosti do Bruselu poslali vlastní žádosti, kterými si chtěli tradiční uzeniny uzurpovat pro sebe. Bylo třeba vyvinout značné úsilí včetně politického tlaku, aby svůj postup přehodnotili, zasedli k jednacímu stolu a zohlednili oprávněné zájmy českých výrobců," vysvětlil Březina.

Slovenské žádosti doputovaly do Bruselu v na přelomu let 2006 a 2007. Pro české výrobce špekáčků by registrace výrobků jako slovenských znamenala buďto zastavení jejich výroby, přejmenování tohoto výrobku, nebo přísné dodržování postupu, uvedeného ve schválené žádosti.

A ten se v Česku od toho slovenského může dost lišit. To by pro výrobce těchto uzenin znamenalo výměnu technologií, která by se mohla dost prodražit.

„V případě jejich schválení Evropskou komisí bude nadále možné vyrábět a prodávat masné speciality pod uvedenými označeními pouze v případě, že budou přesně odpovídat stanovené receptuře a technologii výrobnímu postupu. Spotřebitelé získají jistotu, že pod daným názvem si koupí vždy výrobek stejných parametrů a zaručené kvality, a čeští zpracovatelé masa budou mít ochráněny své hospodářské zájmy," dodal Březina.

 

Právě se děje

Další zprávy