Konec německého šrotování zastaví na 2 dny výrobu Fabií

Tomáš Fránek
1. 10. 2009 9:35
Odboráři vyjednávají o podmínkách zastavení výroby
Muž si fotí na autosalonu Yetiho zespodu.
Muž si fotí na autosalonu Yetiho zespodu. | Foto: Reuters

Mladá Boleslav - Konec německého šrotovného už krátí výrobu v automobilce Škoda Auto.

Firma tak na dna dny zastaví výrobu modelu Fabia, který patři v Německu mezi nejprodávanější auta. Výroba se zastaví na konci října na dva dny.

Škoda už přitom nyní podle týdeníku Škodovácký odborář snížila počet vyrobených Fabií z 1200 na 1000 aut denně.

Problémy v Rumunsku

Původně přitom mělo dojít k poklesu výroby až v říjnu, ale proces urychlily komplikace s dodávkou kabelových svazků z Rumunska, kterou jejich výrobce, firma Alcoa, přesunula z českého Stříbra.

Výroba se ve Škodovce zastaví ve čtvrtek 29. října a pátek 30. října. Vyrábět se nebude ani ve státní svátek 28. října. Odbory nyní vyjednávají s vedením firmy o podmínkách, za kterých lidé zůstanou doma. 

"Cílem je, aby zaměstnanec, kterému v daný den není umožněno mít ve své směně práci, a bude tedy doma, dosáhl na svůj denní výdělek," uvedl v týdeníku předseda odborů Jaroslav Povšík.

Firma podle něj nebude propouštět kmenové zaměstnance, jiná situace je u agenturních pracovníků. "Pochopitelně se tento pokles může promítat do agenturního personálu. Nepromítne se to však do kmenového personálu ztrátou zaměstnání, protože jen hloupé, když se firmy rozhodnou narychlo propustit své lidi a potom je zase podivným způsobem nabírat. To není vůbec perspektivní," řekl Povšík.

Výrobu zastavuje i Kia

Týdeník také píše, že na rozdíl od Fabií se zvedá výroba dalších modelů. V úterý se zvýšila výroba Octavií ze 480 na 532 vozů denně. To by mělo vydržet až do konce letošního roku.

Mírně se zvýšila také výroba Octavie Tour, větší zájem je i o Yetiho, jehož produkce se zvýšila ze 175 na 202 vozů denně.

Škoda není jediná automobilka, která se začíná potýkat s mírným poklesem poptávky.

Jihokorejská společnost Kia Motors kvůli slabé poptávce zastaví ve čtvrtek a v pátek výrobu automobilů ve slovenské továrně nedaleko Žiliny.

"Snížená poptávka souvisí se současnou nestabilní situací na evropském trhu. Nadále platí, že se budeme přizpůsobovat reálným požadavkům trhu," uvedl mluvčí firma Dušan Dvořák.

 

 

Právě se děje

Další zprávy