Komisi se nelíbí spojení Sun a Oracle. USA je posvětily

Ekonomika Ekonomika
10. 11. 2009 11:16
Oracle bude převzetí Sunu stát 7,4 miliardy dolarů.
Oracle začne po pohlcení Sunu prodávat i počítače. Ilustrační foto.
Oracle začne po pohlcení Sunu prodávat i počítače. Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

San Francisco - S čím Američané nemají problém, Evropské komisi vadí. Konkrétně jde o spojení převzetí výrobce počítačů Sun Microsystems softwarovou společností Oracle za 7,4 miliardy dolarů.

Společnost Sun uvedla, že Evropská komise se podle předběžného hodnocení obává, že spojení firem naruší konkurenční prostředí na trhu s databázemi. Komise má rozhodnout, zda fúzi posvětí, do 19. ledna.

Obě společnosti přitom doufaly, že se jim podaří spojit síly ještě letos v létě. Americké ministerstvo spravedlnosti fúzi schválilo v srpnu, včera uvedlo, že podle jeho názoru zůstane možnost výběru pro zákazníky dostatečně široká.

Odkládání spojení se slabšímu Sunu výrazně prodražuje. Generální ředitel Oracle Larry Ellison už v září upozornil, že každý měsíc přichází Sun o 100 milionů dolarů, protože mu konkurence v nejisté situaci přebírá klienty.

Oracle je nyní třetím největším výrobcem softwaru. Po pohlcení Sunu bude prodávat počítače Sun, operační systémy Solaris a Linux, zařízení pro zálohování dat, databázový software, programy pro podnikatele i software Java, který patří mezi nejužívanější programovací jazyky na světě.

 

Právě se děje

Další zprávy