Komárkovo impérium chystá na Moravě obří sklad plynu

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
8. 3. 2012 6:55
Ve svém středečním vydání to píše deník Insider
Snímek je ilustrační
Snímek je ilustrační | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Jedna z firem z impéria Karla Komárka, Globula, začala dělat první konkrétní kroky k tomu, aby do roku 2017 vyrostl v jihomoravských Dambořicích obří sklad plynu v Česku.

Zjistil to deník Insider s tím, že Komárkova firma už požádala o souhlas ministerstvo životního prostředí. Bz něj nemůže výstavbu zásobníků začít.

Stavět by se po vyřízení všech potřebných dokumentů mělo začít příští rok, zásobník by měl být dokončen v roce 2017. Do zásobníků se má vejít téměř půl milionu metrů krychlových plynu, nové technologie umožní rychlé čerpání a ukládání plynu.

"Skupina MND intenzivně připravuje a realizuje jednotlivé kroky směřující k výstavbě tohoto nového velkokapacitního podzemního zásobníku plynu disponujícího nejmodernějšími technologiemi v Dambořicích. Předložení EIA je tak jen jedním z logických kroků v rámci tohoto procesu," řekl Insideru mluvčí firmy Dan Plovajko.

Pro sklad plynu a unikátní stanici firma Globula, jejímž stoprocentním vlastníkem jsou Moravské naftové doly, využije prostor, ze kterého se v minulosti čerpaly plyn a ropa, proto by s povolením neměly být problémy. Dambořice jsou přitom pro zásoby těchto surovin nazývané moravským Dallasem.

Další podrobnosti naleznete v Insideru - zde.

 

Právě se děje

Další zprávy