Kohoutky peněz proudících do sportu se zavírají

Veronika Skálová Veronika Skálová
20. 2. 2009 11:25
Částky na sponzoring se firmám v krizi škrtají bezbolestně. Některá odvětví to už pocítila
Jezdectví už přišlo o jednoho z velkých sponzorů.
Jezdectví už přišlo o jednoho z velkých sponzorů. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Sportovní kluby, kterým se podařilo smlouvy se sponzory na letošní rok podepsat ještě před příchodem krize, si mohou gratulovat. Právě tyto výdaje firmy - až dosud štědré - škrtají jako první.

Některá odvětví už to pocítila.

"Odřekl nám velký sponzor, banka, což znamená mínus několik milionů korun. V ohrožení jsou i největší skokové závody, světový pohár v září v Praze," posteskl si prezident České jezdecké federace Jaroslav Pecháček.

Až dosud měla federace smlouvu s bankou vždy na rok. V letošním roce však zahraniční centrála banky výdaje na sport výrazně omezila. A to není jediná podobná zkušenost, kterou federace v poslední době udělala.

"Další ze sponzorů nám přispíval, dokud ho nekoupila zahraniční firma. Ta teď řekla, že peníze na sponzoring půjdou na deset procent původní částky," doplnil Pecháček.

Dlouhodobé smlouvy jsou snad jistota

Velkou výhodou se ukázaly být dlouhodobé smlouvy, které má Český svaz házené podepsané až do roku 2010.

"První signály, že se krize podepíše i na našich partnerech, jsme měli v listopadu a prosinci. Naštěstí se k nám zachovali velice férově a smlouvy dodrží. A to některým z nich klesly výnosy v druhé polovině roku i o polovinu," upozornil ekonomický a marketingový ředitel Českého svazu házené Aleš Kolář.

Házená - ilustrační foto.
Házená - ilustrační foto. | Foto: Reuters

Základní finance tedy do házené přitečou. Svaz však bude muset omezit rozvoj dalších plánovaných projektů určených především pro mládež. "Zatím jsme situaci ustáli bez ztráty květinky. Ale nejspíš se zastavíme na nějakou dobu na místě," dodal Kolář.

Nouze dopadne i na fotbal

Atleti nebo basketbalisté zatím dopady finanční krize na své sponzory nijak výrazněji nepocítili. Obě odvětví se však na příchod špatných zpráv připravují.

"Zatím sice o žádných potížích nevíme, ale dá se předpokládat, že časem přijdou. Nyní se diskutuje o příštím roce a mluví se samozřejmě o tom, že s financemi to bude složité," podotkl generální sekretář České basketbalové federace Miloš Pražák.

Teprve začátek chudobného období očekává i jeden z nejpopulárnějších sportů. Smlouvy s hlavními sponzory se Českomoravskému fotbalovému svazu podařilo podepsat ještě před vypuknutím krize, ale vedení svazu přiznává, že shánění nových sponzorů bude velmi obtížné.

"Finance od partnerů jdou hlavně na reprezentaci a ligu. Nižší soutěže jsou hlavně závislé na dotacích od Sazky a ČSTV. Někteří šéfové krajů a okresů už se začali snažit sami získat nějaké finance, což je dobře," poznamenal předseda ČMFS Pavel Mokrý.

Svaz je podle něj také připraven na úspory, které by měly ročně pomoci ušetřit dvacet procent nákladů, tedy asi 40 milionů korun. "Přece jen máme oproti méně sledovaným sportům výhodu. Vím o tom, že některé sportovní svazy už musí omezovat i personální obsazení," dodal Mokrý.

Navzdory optimistickým slovům šéfa svazu varoval jeho hlavní ekonom Jaroslav Vacek, že by se kluby měly v nové sezóně připravit na ztrátu až třiceti procent peněz od sponzorů. Krom toho podle něj může přijít profesionální fotbal až o 300 milionů korun.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog ekonoma Aleše Michla: Dvě miliardy běžkařům nebo exportérům? 
 

Právě se děje

Další zprávy