Klienti zkrachovalého KPT Quantum dostanou stamiliony

Red eko, čtk
22. 5. 2007 11:40
Celkem ale zatím získají jen 45 procent škody
Karel Takáč, jeden ze stíháných šéfů zkrachovalého fondu KTP Quantum.
Karel Takáč, jeden ze stíháných šéfů zkrachovalého fondu KTP Quantum. | Foto: quantum.wz

Praha - Zhruba 18 tisícům klientů zkrachovalého fondu KTP Quantum se zmenší jejich ztráty. Rozdělí si mezi sebe 370 milionů korun.

Oznámil to  mediální zástupce fondu Radek Zeman.

Zatím poškození zákazníci získali zpět jen 296 milionů korun z celkového vyčísleného odškodnění zhruba 1,4 miliardy korun. Celkem tak s novými penězi klienti dostanou zpět zatím zhruba 45 procent celkové škody.

Každému jen část škody

Klienti největšího domácího zkrachovalého obchodníka s cennými papíry KTP Quantum, který skončil v konkurzu na jaře 2002, se dalších peněz dočkají v horizontu několika týdnů. Přesné datum zahájení výplat zatím ale nebylo oznámeno. 

Peníze budou vyplaceny z Garančního fondu, který peníze získal ze státního rozpočtu. Vedle státní pomoci umožnily připravovanou výplatu KTP Quantum i dalších podobných případů letošní vyšší příspěvky od obchodníků s cennými papíry, které po změně zákona činily rekordních 95,1 milionu korun.

Garanční fond se dlouhodobě potýká s nedostatkem peněz. "Protože fond stále nemá dostatek prostředků na vyplacení celého zbytku náhrad, vyplatí jen část jednotlivých náhrad při důsledném dodržování rovnosti nároků jednotlivých klientů," uvedl Zeman.

O rok dříve fond získal 37 milionů korun. Ministerstvo financí navrhlo novelu zákona, která umožní fondu získat zbytek částky potřebné pro doplacení nároků klientům KTP a dalších šesti zkrachovalých brokerů.

"Věříme proto, že se rychle podaří vyřešit všechny historické problémy spojené se vznikem fondu a v žádném případě nedojde k promlčení nároků," doplnil ředitel fondu Jiří Korb. Nedávno fond oznámil dokončení výplaty všech oprávněných nároků u společností Private Investors a Bradley, Rosenblatt & Company v celkovém objemu přes 145 milionů korun. Private Investors před šesti lety zahájila sérii krachů brokerů na českém kapitálovém trhu, o investice tehdy přišlo kolem 2000 osob. V Česku celkem zkrachovalo devět obchodníků.

 

Právě se děje

Další zprávy