Klausův seznam kandidátů pro ČNB má nové jméno

hpv, kst
5. 2. 2008 6:40
Nově na něm figuruje bankéř Tomáš Holub
Foto: ČNB

Praha - Kdo nadále bude ovlivňovat měnovou politiku státu? Kdo se stane vyvoleným současného prezidenta Václava Klause? S blížícím se rozhodnutím o nástupci současného viceguvernéra ČNB Luďka Niedermayera se množí jména, z nichž prezident budoucího člena bankovní rady vybere.

Na seznamu se nově objevil i bankéř Tomáš Holub z ČNB. Ten v současné době pracuje jako ředitel sekce měnové a politiky. Holub svou kandidaturu ale odmítá. "Jsou to jen spekulace médií," uvedl pro deník Aktuálně.cz .

Přímo dnes večer v rozhovoru pro Českou televizi potvrdil dva potenciální kandidáty Václav Klaus. Jsou to jména Vladimíra Kolmana a Jiřího Weigla, o jejichž kandidatuře média již nějakou dobu spekulují. 

Analytici, kteří situaci kolem výběru lidí do bankovní rady sledují, však tvrdí, že odmítnutí spekulací z řad případných kandidátů nemusí vůbec nic neznamenat. "Mohou mít takovou dohodu s prezidentem. To je zavazující," uvedl nejmenovaný zdroj z ČNB.

Podle něj je o novém členovi bankovní rady již rozhodnuto. "Vybraný kandidát musí mít již hotové prověrky," dodává.

Vyjma Tomáše Holuba se nejčastěji spekuluje také o Vladimíru Kolmanovi z ČNB, Milanu Šimáčkovi z Ministerstva financí a o Jiřím Weiglovi, z Kanceláře prezidenta republiky.

Čtěte také:

 

Právě se děje

Další zprávy