Kdo dostal pokutu za špatné potraviny? Chystá se seznam

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
20. 4. 2012 16:30
Lidé si budou moct v mapě najít, kteří obchodníci dostali od inspektorů pokutu
Foto: Kostelecké uzeniny

Praha - Ministerstvo zemědělství připravuje černou listinu. Na svých internetových stránkách začne ještě letos vyvěšovat jména obchodníků, kteří dostali od Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) pokutu. Spotřebitelé tak mají získat lepší přehled o kvalitě obchodů ve svém okolí.

V pátek to oznámil ministr zemědělství Petr Bendl.

"Jsem připraven ještě letos spustit ministerský web, na kterém budou zveřejňovány všechny sankce, včetně těch, kteří je dostali," uvedl vedoucí resortu.

Nové stránky budou mít podobu interaktivní mapy, která umožní rychlé hledání. Kromě toho, komu se vyhnout, tu zákazníci také například zjistí, kde koupit kvalitní potraviny s označením Klasa nebo Regionální potravina.

Na problémové výrobky, které jsou prošlé, případně klamavě označené, upozorňuje SZPI pravidelně. V loňském roce objevila 1168 nevyhovujících šarží potravin. Desítky prodejců, kteří porušují pravidla, objevila při kontrolách po celé republice i letos.

"Kvalita potravin je pro Ministerstvo zemědělství jednou z priorit," prohlásil Bendl. Zároveň uvedl, že přijímání nových předpisů porušování pravidel podle nezastaví, zatímco vytrvalý psychologický tlak na výrobce může být účinný.

O kvalitě rozhoduje i zákazník

Jak ale zdůrazňují podnikatelé a odborníci, s nimiž ministr v pátek diskutoval, o tom jaká bude nakonec kvalita, rozhodují z velké míry právě spotřebitelé.

"Například v sousedním Německu zákazník požaduje v porovnání s ČR daleko vyšší kvalitu," stojí ve zprávě Unie malých a středních podniků ČR.

Zákazníci se u nás přitom podle jejího předsedy Davida Šeicha stále rozhodují hlavně podle ceny. Ačkoliv Češi v průzkumech uvádějí, že věří hlavně domácímu zboží, nárůst dovezených potravin na rekordní úroveň svědčí o tom, že si nakonec kupují spíše levnější výrobky ze zahraničí.


 

Právě se děje

Další zprávy