Kde se vzala síla ekonomiky? Počítače, auta a nákupy

Dušan Klimeš
8. 6. 2007 12:00
Produkci aut šlape na paty výroba počítačů
Čínská ekonomika opět roste jako o překot. Podle posledních údajů letos přidala přes deset procent a domácí produkt tak dosáhne 2?55 bilionu dolarů
Čínská ekonomika opět roste jako o překot. Podle posledních údajů letos přidala přes deset procent a domácí produkt tak dosáhne 2?55 bilionu dolarů | Foto: Reuters

Praha - Česká ekonomika nepolevuje a znovu roste o více než šest procent.

Poté, co včera Český statistický úřad zrevidoval loňská čísla a zvýšil roční růst hrubého domácího produktu z 6,1 na 6,4 procenta, dnes oznámil, že i v letošním prvním čtvrtletí si Česko udrželo růst 6,1 procenta.

Rychlému růstu pomohla mírná zima, díky které mohly firmy investovat a stavebnictví mohlo vynechat svůj každoroční "zimní spánek". Nejdynamičtějším průmyslem v zemi se ale stává výroba počítačů a elekronických zařízení.

"Dnešní údaje ukazují, že prozatím v ekonomice nedochází k žádnému zpomalení," potvrzuje Filip Štěrba z České bankovní asociace.

Foto: Jaroslav Jiřička
Svět se spletl, blahobyt Čechů znovu roste

Motorem české ekonomiky z hlediska HDP je zejména optimismus domácností, které táhnou růst spotřebou, dodává.

"Celkově by růst HDP v letošním roce mohl být velmi příjemným překvapením," uzavírá Štěrba.

Nejen auta na špici

Za nebývalým růstem ekonomiky a průmyslu už ale podle analytiků nestojí pouze automobilový průmysl, který se v posledních letech stal tahounem prosperity.

Blogy na Aktuálně.cz
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Blogy na Aktuálně.cz

"U průmyslu pak již není vše jen o autech, šlapou jim na paty počítače, potažmo výroba elektrických a optických přístrojů. Poslední měsíce byl počítačový průmysl dokonce dynamičtější než automobilový," říká analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Letos budeme největšími vývozci počítačů ve střední Evropě, myslí si. Tento segment ovšem skýtá i nebezpečí.

"Nevýhoda výroby počítačů je, že to jsou většinou jednoduché montážní investice," potvrzuje Michl. Přestože automobilová výroba bývá z tohoto hlediska považována za rizikovou, třeba Škoda výrazně rozvíjí i výzkum a vychovává si jak učně, tak i vysokoškoláky. Riziko, že opustí Česko, je tak mnohem nižší.

Loňský růst HDP byl vyšší, než uváděly statistiky

Málo lidí na trhu práce

Spolu s velmi dobrými čísly o růstu ekonomiky dnes ministerstvo práce a sociálních věcí přišlo se svojí statistikou nezaměstnanosti.

A ta je na nejnižší úrovni od roku 2004, kdy začali ministerští úředníci využívat nové metody měření. Nyní je podle nich v Česku 6,4 procenta nezaměstnaných, což je o 0,4 procentního bodu méně než v dubnu.

Ekonomice svědčí už nejen auta, ale i počítače
Ekonomice svědčí už nejen auta, ale i počítače | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Bez práce je nyní 353 tisíc osob. Pokles počtu nezaměstnaných v květnu potvrzuje pokračující poptávku
ekonomiky po pracovních silách, řekl ČTK analytik HVB Bank Pavel Sobíšek

"Trh práce se utahuje. Zaměstnavatelé mají větší problém nalézt vhodné zaměstnance a třesou se na příchod nových absolventů," vysvětluje Michla Brožka z Raiffesenbank.

"O jedno pracovní místo se dnes uchází jen 3,2 zaměstnance, zatímco ve stejném období před rokem to bylo ještě 5,7 zaměstnance," potvrzuje Markéta Šichtařová z Next Finance.

 

Právě se děje

Další zprávy