Kauza České pivo končí, žádný trest nebude

ČTK ČTK
17. 7. 2009 16:22
Jde o případ s související s IPB
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Státní zástupce ve čtvrtek zastavil stíhání všech obviněných v kauze známé jako České pivo, která je jedním z případů kolem zkrachované Investiční a Poštovní banky (IPB). ČTK o tom dnes informovala mluvčí pražského vrchního státního zastupitelství Irena Válová.

Policie se v kauze zabývala transakcemi s akciemi společností Plzeňský Prazdroj, České pivo a IPB z let 1998 až 1999, uvedla mluvčí. 

Žalobce podle Válové dospěl k závěru, že skutky, pro které byla skupina lidí obviněna, nejsou trestnými činy. "Státnímu zástupci bylo v květnu a v červnu 2009 doručeno celkem šest návrhů na zastavení trestního stíhání, a to jak od policejního orgánu, tak od obhájců obviněných," uvedla mluvčí. 

V kauze byli podle dostupných informací obviněni bývalí náměstci generálního ředitele IPB Libor Procházka a Aladár Blaas, bývalý zástupce japonské Nomury Eduard Onderka, dva exmanažeři českého zastoupení Nomury Randall Dillard a David Thirsk a šestice podnikatelů. 

Nejznámější kriminální případ kolem IPB, kauza České pivo, se týká transakcí s akciemi Plzeňského Prazdroje. V kauze jde o to, že si Nomura podle podezření policie nákupem akcií Plzeňského Prazdroje pojistila do budoucna svou investici do nákupu akcií IPB. Přitom se nákupy akcií IPB a akcií Prazdroje (takzvaný projekt České pivo) uskutečnily souběžně a byly vzájemně podmíněny. Skupina Nomura podle podezření policie získala neoprávněný majetkový prospěch přes sedm miliard korun. 

Japonská banka Nomura vlastnila před krachem IPB 46 procent jejích akcií. Jako pojistka této investice vznikla po dohodě Nomury a IPB společnost České pivo, která zakoupila akcie českých pivovarů Plzeňský Prazdroj, Radegast a Velkopopovický Kozel. Na nákup akcií tehdy půjčila IPB zhruba sedm miliard korun a Nomuře byly vystaveny směnky. Za ty pak Nomura později zaplatila už bezcennými akciemi IPB a České pivo následně japonská banka prodala za 24 miliard korun jihoafrické společnosti South African Breweries.

 

Právě se děje

Další zprávy