Kalousek připustil, že ministerstva čekají další škrty

Hana Vorlíčková, hpv
28. 9. 2008 18:19
Mohou dosáhnout až k deseti miliardám korun
Miroslav Kalousek na začátku krátce zívnul, účastníky čeká dvoudenní sjezd strany.
Miroslav Kalousek na začátku krátce zívnul, účastníky čeká dvoudenní sjezd strany. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Není tomu ještě ani týden, co vláda na svém zasedání schválila návrh rozpočtu na příští rok a už se v něm plánují škrty.

Ministr financí Miroslav Kalousek v diskusi na České televizi řekl, že někteří ministři zřejmě dostanou méně peněz, než se původně očekávalo.

"Je ohroženo číslo deficitu, nikoli výše výdajů," vysvětlil šéf státní kasy s tím, že kvůli světové finanční krizi zřejmě zpomalí i česká ekonomika. Zároveň ale veřejnost ujistil, že tuzemskému finančnímu systému nebezpečí nehrozí.

Další škrty by se podle něj mohly dostat k deseti miliardám korun, především na provozních výdajích. Jednotlivá ministerstva podle něj budou muset šetřit například na modernizaci informačních sítí.

Vláda přitom již pro příští rok odsouhlasila státní rozpočet s deficitem 38,1 miliardy korun. Výdaje státu dosáhnou přes 1,15 bilionu korun. Příjmy by se měly dostat na přibližně 1,11 bilionu korun.

Už v kabinetem schváleném návrhu přitom řada ministerstev musela vyjít s menšími financemi, než potřebovala. Například ministerstvo dopravy dostalo o devět miliard méně, zemědělství se bude muset obejít bez čtyř miliard. Z úspor vyvázly jen resorty školství a obrany, které si oproti letošnímu roku polepší o 5,5, respektive miliardu.

Kalousek v televizní debatě zároveň uvedl, že o termínu přijetí eura už letos pravděpodobně vláda nerozhodne. On sám by si prý přál, aby o datu rozhodla vláda příští rok na podzim. Jeho oponent v dnešní diskusi, stínový ministr financí ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že by sociální demokracie termín stanovený na 1. ledna 2013 podpořila.

Analýza: Kalousek seškrtal rozpočet všem, vyvázl jen Liška

 

Právě se děje

Další zprávy