Kalousek seškrtal rozpočet všem, vyvázl jen Liška

Petr Holub
22. 9. 2008 16:45
Analýza: Ministrům nepomohlo, že inflace bude 3%
Vláda. Ilustrační snímek
Vláda. Ilustrační snímek | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Vláda schválila rozpočet a potvrdila tak nevídané úspory, které u svých kolegů prosadil ministr financí Miroslav Kalousek.

S výjimkou ministra školství Ondřeje Lišky a ministryně obrany Vlasty Parkanové snížil příděly ze státního rozpočtu všem. Učinil tak bez ohledu na inflaci, která i v příštím roce překročí tři procenta.

Ministři však mohou výpadek příjmů nahradit, pokud budou umět čerpat peníze z Bruselu.

Pokles vládních dotací ministerstvům je jednoznačný, i když se rozpočtové výdaje zvýší proti letošním 1112 miliardám korun na 1152 miliard. Po odečtení evropských dotací, výdajů na penze a na státní dluh však ministři dostanou proti letošku o 24 miliard méně.

Úspory zajistí především kapitoly ministerstva dopravy (9 miliard), zemědělství (4 miliardy), zdravotnictví, místního rozvoje a kultury (dohromady 5 miliard).

Rozpočet obrany se naproti tomu zvyšuje o miliardu a školství o 5 a půl miliardy. "Je to nesporný úspěch," neskrýval radost ministr Liška.

Náprava loňských chyb

Liškovi se od počátku roku podařilo navýšit rozpočet už potřetí. Nejdříve získal miliardu na letošní vylepšení platů v základních a středních školách, dalších čtyři a půl miliardy na platy dostane navíc v příštím roce, těsně před uzavřením vládní debaty o rozpočtu domluvil ještě miliardu pro univerzity.

Ministr školství Ondřej Liška
Ministr školství Ondřej Liška | Foto: Ondřej Besperát

"Požadavek ministra školství přidat univerzitám podpořil předseda vlády s tím, že vysoké školy jsou vládní prioritou," vysvětlil svůj jediný ústupek ministr financí Kalousek.

Liška přesto nedostal, kolik chtěl. Univerzity měly dosud na příští rok slíbených 23,5 miliardy, tedy o půl miliardy méně, než dostanou letos. Liška chtěl přidat dvě miliardy, Kalousek nakonec dal jen polovinu.

Podle ministra školství se nakonec chybějící miliarda sežene úsporami uvnitř resortu. "Univerzity určitě dostanou peníze na zvýšení počtu studentů," slíbil Liška s tím, že už má plán, jak potřebné rezervy najít.

Ministr školství tak do určité míry napravil výpadek státních financí na vzdělání, ke kterému došlo letos. V rozpočtu na rok 2008, který Liška ještě nedomlouval, je ministerstvo školství naopak jediným resortem snižujícím výdaje, konkrétně o 4 miliardy.

Požádejte v Bruselu

Ostatní ministři mají šetřit především na investicích, které z letošních 128 miliard klesnou na 114 miliard. Ovšem i tato částka dosahuje téměř deseti procent rozpočtových výdajů, což je dvakrát vyšší číslo, než v průměru vykazují země Evropské unie.

Ministři navíc nemusejí zoufat, pokud mají kvalitně připraveny programy na čerpání evropských dotací. Těmi mohou čtyřiadvacetimiliardový výpadek z příjmů českého rozpočtu nahradit. Musí se však snažit víc, než dosud.

Berlaymont. Sídlo Evropské komise
Berlaymont. Sídlo Evropské komise | Foto: Evropská komise

Například loňský rozpočet předpokládal, že ministerstva dostanou od Evropské unie 63 miliard, vyčerpat se však podařilo jen 39 miliard.

Ještě větší skluz se očekává letos. Koncem srpna ministři z Bruselu získali 25 miliard, tedy úplně stejně, jako do konce loňského srpna. Přitom letos z Bruselu čekají 79 miliard.

Podle návrhu rozpočtu na rok 2009 přijde z Bruselu 97 miliard. Kdyby se České republice konečně s čerpáním začalo dařit, měli by resorty z Bruselu k dispozici 50-60 miliard navíc.

Dvě chyby v dopravě

Vláda rozpočet během čtrnácti dnů jednání téměř neměnila, opravila však dvě chyby, na které upozornil online deník Aktuálně.cz.

Když hledalo ministerstvo financí miliardu na univerzity, použila 400 milionů z plánované vládní rezervy, o dalších 600 milionů snížila dotaci Státnímu fondu dopravní infrastruktury. Podle Kalouska to neznamená, že fondu bude mít méně peněz: "Očekáváme, že výběr mýtného bude o 600 milionů vyšší, než bylo v původním návrhu," řekl ministr financí. Mýtné patří k příjmům dopravního fondu.

Na to, že výnosy mýtného jsou v rozpočtu dopravního fondu podceněny, psalo Aktuálně.cz už před čtrnácti dny. V důsledku toho snížila vláda dotaci dopravnímu fondu celkem o miliardu.

Ministr dopravy Aleš Řebíček
Ministr dopravy Aleš Řebíček | Foto: Ludvík Hradilek

Deník upozornil i na to, že výdajové limity dopravních staveb počítají s tím, že rychlostní silnice R35 mezi Hradcem Králové a Olomoucí, která má být alternativou k přeplněné dálnici D1, bude dokončena nejdříve v roce 2020.

Po intervenci pardubického vicehejtmana Romana Línka nakonec ministr dopravy Aleš Řebíček rozpočtové plány změnil: "Došlo k posunutí výstavby R35 do roku 2017," oznámil novinářům.

S rezervou 10 miliard

Kalousek upozornil, že rozpočet se může měnit, i kdyby ho sněmovna schválila v současné podobě.

"Sestavili jsme ho podle indikátorů z první poloviny roku a počítáme tedy s hospodářským růstem 4,8 procenta. Hospodářská krize je však rychlejší než pravidla pro sestavování rozpočtu," upozornil Kalousek, že očekávaný růst může být nižší. Tím se sníží i příjmy rozpočtu. Pokud by například růst v příštím roce dosáhl jen 3,8 procenta, přišel by rozpočet o 10 miliard.

"Proto můžeme rozpočet změnit počátkem ledna 2009," připustil ministr. Se změnami nechce spěchat, protože do ledna se mohou změnit i některé další rozpočtové parametry.

Kalousek tím naráží na skutečnost, že sněmovna dosud neprojednala zákon, podle kterého se má i v příštím roce zachovat sazba daně z příjmu v letošní výši 15 procent a zároveň se má zaměstnancům a živnostníkům snížit o procentní bod sociální pojistné. Touto úpravou přijde rozpočet v příštím roce o deset miliard, Kalousek na to má ovšem připravenou rezervu.

Pokud zákon, který vedle opozice odmítá i část ODS, sněmovnou neprojde, mohou finance desetimiliardovou rezervu využít jinak. Například na vyrovnání propadu v příjmech, který může způsobit zpomalení ekonomiky. 

Jak ministr financí Kalousek šetří (v miliardách korun)
Výdaje státního rozpočtu 2007 2008 2009
Celkem 1026 1112 1152
Bez očekávaných dotací EU 964 1033 1055
Bez dotací EU, penzí a státního dluhu 640 676 653

Zdroj: Ministerstvo financí

Poznámka: Údaje za rok 2008 jsou podle rozpočtu aktualizovaného v červnu. Údaje za rok 2009 jsou podle rozpočtu schváleného vládou.

 

Právě se děje

Další zprávy