Na letošním jubilejním 25. ročníku mezinárodního potravinářského veletrhu Salima v Brně totiž dnes udělil ministr zemědělství Jan Mládek certifikát KLASA dalším 186 výrobkům od 33 výrobců potravin.
Nejvíce nově oceněných výrobků je z kategorie maso a masné výrobky, mléko a mléčné výroky a lahůdky.
Základním cílem značky KLASA je usnadnění orientace spotřebitelů v oblasti kvality a původu nakupovaných potravin. Výrobky uvedené značky musí být totiž bezezbytku vyrobeny na území ČR, mají stanoveny závazné podíly domácí suroviny a musí splňovat nadstandardní požadavky na kvalitu.
Podle prezidenta Potravinářské komory Jaroslava Camplíka o ocenění KLASA stoupá zájem jak mezi výrobci potravin, tak v poslední době i mezi spotřebiteli.
Zatímco dle výzkumu společnosti STEM/MARK dosahovala v polovině loňského roku znalost značky ze strany nakupujících sedmnácti procent, v současné době činí podle údajů Státního zemědělského intervenčního fondu, který značku spravuje, již téměř 70 procent.
Okruh potravin, které mohou tuto značku získat, se podle ředitele SZIF Jana Höcka v nejbližší době ještě rozšíří. Nově ji totiž budou moci získat nebalené pekárenské výrobky (chléb a pečivo) v případě, že budou umístěny v obchodech v prostoru označené logem KLASA.
Možnost získat značku dostanou i odbytové organizace zemědělců, naopak privátním značkám Fond podle svého ředitele ocenění KLASA udělovat nehodlá.
Autor je spolupracovníkem redakce