Jiní propouštějí, dopravní podniky berou. Chybí řidiči

8. 12. 2008 11:49
Ve velkých městech hledají šoféry hromadné dopravy
Spatřit v kabině tramvaje ženu není dnes ničím neobvyklým. V některých případech však dopravní podniky povolají důchodce i studenty
Spatřit v kabině tramvaje ženu není dnes ničím neobvyklým. V některých případech však dopravní podniky povolají důchodce i studenty | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Řada tuzemských firem musela v uplynulých týdnech a měsících propustit mnoho zaměstnanců. I přesto se najdou takové, které jich mají i v době ekonomické krize nedostatek.

A dokonce se jim vyplatí do nových lidí investovat desetitisíce korun. Řeč je o dopravních podnicích největších měst v Česku. Postrádají takřka tři stovky lidí.

Redakce Aktuálně.cz oslovila zástupce sedmi největších dopravních podniků v zemi. Odevšad zaznívá takřka to samé.

"Chceme přijmout řidiče tramvají, trolejbusů i autobusů. V příštím roce až sto padesát lidí," naznačil Karel Homolka z brněnského dopravního podniku.

Osm desítek lidí chybí v Praze. "Máme nedostatek řidičů," vysvětlil mluvčí Ondřej Pečený.

"Hledáme deset řidičů trolejbusů a deset autobusáků," sdělil dopravně-provozní ředitel plzeňského dopravního podniku Václav Zikmund.

Obdobně jsou na tom i na Vysočině. "Přijmeme deset řidičů," potvrzuje podstavy Daniela Matějková z personálního oddělení Dopravního podniku města Jihlavy.

Trochu jinou strategii zvolili v Pardubicích. "Zaměřili jsme se zejména na ženy-řidičky," přiblížila plány Alena Kynclová. Chybělo jim pětadvacet řidičů a dnes již mají plno.

Hledáme řidiče. Značka: Naučíme vás řídit

Všechny oslovené podniky mají jedno společné - jsou ochotny zaplatit uchazeči autoškolu za desítky tisíc korun. "Držitele řidičského průkazu skupiny B či C přeškolíme na D. Zajistíme také platné profesní osvědčení," slibuje Pečený.

"Od pololetí platíme zaměstnancům řidičské oprávnění třídy D, disponují-li třídou C," přitakává mu Alena Čadová z českobudějovického dopravního podniku. "Vyšší třída řidičáku přijde na 17 tisíc korun. Profesní způsobilost přijde na šest až 25 tisíc korun - v případě, že je školen jednotlivec," dodává.

Podle Václava Zikmunda přijde investice do nového řidiče trolejbusu až na 120 tisíc korun. "Musí uzavřít smlouvu a pracovat minimálně čtyři roky, méně by se nám nevyplatilo," vysvětluje. "Pokud nováček odejde dříve než za čtyři roky, musí zaplatit přiměřený podíl ceny školení.".

Kyvadlově jezdí mezi Újezdem a Malou stranou autobus X23, zastavuje ale na jiném místě než tramvaje.
Kyvadlově jezdí mezi Újezdem a Malou stranou autobus X23, zastavuje ale na jiném místě než tramvaje. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Lákají řidiče na příplatky

Zaplatit řidičské oprávnění ale často nestačí. Některé podniky proto sázejí na platová zvýhodnění pro nováčky.

Například v Plzni chyběly před dvěma lety dvě stovky řidičů. Zájemce proto nalákali na takzvaný stabilizační příplatek. Jeho výše se mění podle toho, kolik lidí chybí. "Autobusáci dostanou k platu automaticky dva tisíce, trolejbusáci dva a půl tisíce a řidiči tramvají tisíc korun. Těch máme dostatek," vysvětlil Aktuálně.cz Zikmund.

Na peníze slyší lidé i jinde. "K motivování zaměstnanců rovněž používáme náborové příplatky," říká Čadová z Českých Budějovic.

Ostravský dopravní podnik v současnosti nedostatkem řidičů netrpí. Mluvčí Miroslav Albrecht nicméně uvedl, že podnik zintenzivňuje náborovou kampaň a přidává motivační stimuly. "Motivujeme i vlastní zaměstnance, kteří přivedou vhodné uchazeče," prozradil.

Finanční krize zasáhla zejména automobilový, sklárenský, ale i textilní průmysl. Automobilka Škoda propustila 1500 agenturních pracovníků a o práci přišli i někteří její subdodavatelé. Výroba dočasně stojí. Společnost Tatra propustila od června loňského roku 823 lidí.

Sklárny ve Světlé nad Sázavou zaměstnávaly 1200 pracovníků, dnes čekají na investora. Do konkurzu jde i jejich sesterská sklárna v Poděbradech. Společnost Hartman-Rico opouští Mostecký závod - propustí 249 zaměstnanců.

Míra nezaměstnanosti v listopadu vzrostla na 5,3 procenta z říjnových 5,2 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy