Jen pětina e-shopů bez závad. ČOI zpřísnila kontroly

Ekonomika Ekonomika
13. 8. 2012 10:51
Nejhůře dopadli internetoví obchodníci v Královéhradeckém a Pardubickém kraji
Foto: Thinkstock

Praha - Nejhorším výsledkem v historii dopadly pro internetové obchodníky kontroly České obchodní inspekce. Ta v prvním pololetí odhalila různé závady u 81 procent kontrolovaných internetových obchodů.

Například loni inspektoři závady zjistili u 73 procent internetových obchodů, na které se zaměřili, a v předcházejících dvou letech byl podíl vad pod hranicí 70 procent.

ČOI v prvním pololetí zkontrolovala 567 internetových obchodů a nedostatky zjistila ve 460 případech. Téměř polovina prohřešků spočívala v porušení zákazu užívání nekalých a klamavých obchodních praktik.

ČOI uložila za první pololetí internetovým obchodníkům 408 pokut v celkové výši 1,3 milionu korun. Další desítky případů jsou ještě v šetření nebo rozhodnutí o pokutě nenabylo právní moci.

Nejmenší procento chyb na Plzeňsku

Největší procento prohřešků  (97 procent) zjistili inspektoři ČOI při kontrolách e-shopů v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, nejlépe vyšli provozovatelé na Plzeňsku a Karlovarsku.

 

Třetina zjištění se týkala nedodržení ustanovení zákona o ochraně spotřebitele, které prodejcům nařizuje řádně informovat spotřebitele o podmínkách reklamace.

Internetovým obchodům v Česku stále rostou tržby. Útraty Čechů v internetových obchodech loni podle odhadu Asociace pro elektronickou komerci vzrostly na rekordních 37 miliard korun.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Internetové obchody - využíváte jejich nabídky?

 

Právě se děje

Další zprávy