Je tu plán na záchranu OP Prostějov. Má jméno měřenky

Tomáš Fránek
10. 5. 2010 14:05
Obleky na míru mají zachránit v Prostějově aspoň část výroby textilu
Foto: Petr Protivánek

Brno - Je tu další a možná už poslední plán na to, jak zachránit aspoň část výroby v jedné z největších středoevropských textilek, OP Prostějov. Jeho heslo je slovo měřenka.

Firma je v konkurzu a věřitelé, kterým dluží přes jednu a půl miliardy, o ni vedou ostrý souboj. Ten už řeší soudy, státní zástupci i politici. Vedení firmy podle informací deníku Aktuálně.cz připravilo nový plán, jak aspoň část firmy zachránit před definitivním ukončením výroby.

Krajský soud v Brně tak dostal návrh představenstva firmy na to, aby se dál rozvíjela výroba takzvaných měřenek. To znamená, že firma šije obleky přímo na zakázku jednotlivých zákazníků, ti si mohou vybrat látku, knoflíky nebo si do náprsenky nechat vyšít vlastní monogram.

Česko je lídrem v Evropě

Moravské oděvní firmy jsou přitom evropským lídrem ve výrobě obleků na míru. A nejde o žádnou zanedbatelnou výrobu, k zákazníkům míří desítky až stovky tisíc na míru padnoucích obleků. Prostějovské textilce rostla, na rozdíl od ostatního sortimentu, výroba obleků na míru o desítky procent ročně.

Vedení firmy tak chce zachovat závod na výrobu měřenek s 280 zaměstnanci. Zakázky má tento závod zatím do června. "OP Prostějov je majitel značek a v textilním průmyslu je tento obor považovaný za rozvojový. Považovali bychom za škodu a tržní ztrátu nevyužít toho, co bylo léta nákladně budováno," uvedli v návrhu zástupci představenstva firmy. Ti požadují, aby soud a věřitelé souhlasili s tím, že by do 30 dnů vznikl nový obchodní a prodejní plán, který by se na výrobu a prodej obleků na míru specializoval.

Kromě OP Prostějov vyrábí obleky na míru například Vývoj, oděvní družstvo v Třešti. Jediným vážným protivníkem moravských firem v tomto oboru zůstala mimo východní Evropu jen slovinská textilka Mura.

Vedení firmy chce také nechat otevřených 30 značkových prodejen firmy. "Navrhujeme udržet síť 30 nejziskovějších prodejen firmy se 130 zaměstnanci a do 30 dnů vypracovat vypracovat nový plán na rozvoj maloobchodní sítě," uvedlo vedení firmy.

OP Prostějov na konci roku 2009 v Česku provozoval 65 prodejen. Ještě na konci roku 2008 měl OP v Česku a na Slovensku 117 obchodů, mnohé z nich byly ale nerentabilní. Loni podle odhadu odborného časopisu TextilŽurnál klesly tržby prodejen meziročně o 55 procent na zhruba 400 milionů korun.

 

Podle předběžných odhadů mu loni klesly tržby o 42 procent na 1,13 miliardy korun a hospodaření zakončil ve ztrátě zhruba 363 milionů. V červených číslech skončil OP i v roce 2008, tehdy jeho ztráta činila 1,1 miliardy.

O to, jaký bude další osud prostějovské textilky, se ostře bojuje u soudu. Předseda lidovců Cyril Svoboda už v pátek vyzval ministryni spravedlnosti Danielu Kovářovou, aby nechala kvůli sporům o konkurz Oděvního podniku Prostějov prověřit Krajský soud v Brně.

Kde je mafie?

"Podle nás je ovládán nějakou konkurzní mafií," uvedl na tiskové konferenci s tím, že není možné, aby byla ze správy podniku "vyšachována" Česká spořitelna. Ta se už kvůli postoji soudu obrátila na státní zastupitelství.

Minulý týden koupila firma Pyrghos Lefkos od Raiffeisenbank veškeré pohledávky u OP ve výši 290 milionů korun. Společnost se tak stala druhým největším věřitelem OP, dohromady si nárokuje zhruba na 400 milionů korun.

Pyrghos Lefkos v konkurzu kooperuje podle Hospodářských novin s dalším malým věřitelem, firmou Textil Invest. Právě ta na věřitelských schůzích zatím nejaktivněji vystupovala proti spořitelně. Podle spekulací médií za Textil Investem stojí kroměřížský podnikatel Karel Kuropata, který s Michopulosem a Rybínem už dřív spolupracoval na obchodech s pohledávkami textilek. Kuropatův Pivovar Holba je dalším malým věřitelem OP Prostějov. Lidé ze spořitelny tuto skupinu v neformálních rozhovorech označují za nájezdníky a spekulanty, uvedly HN. 

 

 

Právě se děje

Další zprávy