Janota: stavební spoření musí skončit, stát na něj nemá

Karel Toman
13. 12. 2009 14:30
Státní finance jsou v krizi, úroveň bydlení už dávno ne, tvrdí ministr financí
Ministr financí Eduard Janota
Ministr financí Eduard Janota | Foto: Jan Langer

Praha - Státní příspěvek na stavební spoření je pro veřejné finance už neudržitelný. Prohlásil to v dnešních Otázkách Václava Moravce ministr financí Eduard Janota.

Pořad během vysílání zároveň odměřoval, o kolik se podle známé "kalkulačky" ekonoma Aleše Michla prohloubí státní dluh České republiky.

Kašpar versus pštrosi

Během první hodiny, kdy Janota prohlásil, že má pocit, že politici si z něj dělají "kašpara" a bývalý premiér Miloš Zeman na jejich adresu řekl, že před rostoucím státním dluhem strkají hlavu do písku jako "pštrosi", narostl dluh státu o 27 milionů korun. To je tempo kolem sedmi a půl tisíce korun za vteřinu.

"S návrhem na omezení stavebního spoření jsem přišel v září a jsem ochoten s ním přijít i v lednu," prohlásil Janota, že se myšlenky k poměrně výrazné úspoře nevzdal. "K ozdravení rozpočtu je to naprosto nutné. 12 až 14 miliard nenajdete ležet jen tak na chodníku," dodal.

Bytová situace už je podle něj "úplně jinde" než v době, kdy se státní podpora spoření na bydlení schválila. Podle něj se proto stavební spoření dnes změnilo na jakési výhodné ukládání peněz s velmi štědrou podporou státu.

"Lidé ty peníze nepoužívají na bydlení, ale mohou je použít na cokoliv," podpořil jej Miloš Zeman.

Janota je navíc přesvědčen, že jednostranné zrušení stavebního spoření by nepřineslo právní potíže, jak argumentují někteří odpůrci tohoto kroku.

"Německo a Maďarsko to řešilo tím, že podobné podpory od příštího roku končí. Žádný problém retroaktivity v tom nebyl," řekl Janota. Proti zrušení jsou tak podle něj jen někteří politici a banky, kterým se to nehodí.

Janota zvažuje konec v úřadu

Jakkoliv je ale přesvědčen o nezbytnosti kroku ve prospěch veřejných financí, zůstává Janota realistou, pokud jde o jeho vyhlídky na úspěch. Stavební spoření s podporou státu je totiž mezi lidmi velmi populární a politici ho před volbami nebudou chtít omezit.

"Líbí se mi atak na výdaje," zhodnotil podporu, jaké se v debatě těšila myšlenka začít s úsporami státu právě na výdajích, jejichž 80 procent je povinných ze zákona. "Ale já už jsem se pokusil a se zlou jsem se potázal," dodal v narážce na to, jak levice v pátek rozcupovala jeho úsporný balíček.

Nevyloučil ale, že připraví další návrh, jak veřejné finance zkrotit. "Jen ať se v médiích zase neobjeví, že 'Janota chystá další balíček', to by byl polibek smrti," ohradil se. Podle něj bude to, jestli se k dalšímu návrhu odhodlá, nebo v úřadu naopak skončí, předmětem jeho zítřejšího jednání s premiérem Janem Fischerem.

Dnešní debaty v České televizi se kromě Janoty zúčastnil i exministr financí Miroslav Kalousek a ekonom Jan Švejnar. Mimo jiné se v ní účastníci shodli, že laxnost politiků v přístupu k zadlužování státu může vést ke snížení ratingu České republiky u světových agentur.

Podle Janoty by se tím výrazně prodražila obsluha státního dluhu - tedy úroky, které za něj platíme. "Znamenalo by to odliv bohatství z Česka do zahraničí," naznačil Švejnar. Kalousek pak připomněl, že by se zhoršil také přístup podniků k úvěrům.

 

Právě se děje

Další zprávy