Investorovi v Liberci došla trpělivost, chce miliardu

Martina Machová Martina Machová
20. 11. 2008 17:05
Společnost ECE učinila první konkrétní krok k mezinárodní arbitráži
Místo obchodního centra zeje uprostřed Liberce monumentální jáma
Místo obchodního centra zeje uprostřed Liberce monumentální jáma | Foto: Martina Machová

Liberec - Od hrozeb k činům, tak by se dalo charakterizovat rozhodnutí německé společnosti ECE Projektmanagement, která podnikla první opatření v případě arbitráže za ztráty, jež jí měl způsobit český stát v Liberci.

Oznámení, že kauzu nedostavěného obchodního centra Galerie Liberec hodlá dovést až před mezinárodní rozhodčí soud, již doručila ministerstvu financí.

Stát má nyní šest měsíců, aby se s ECE Projektmanagement dohodl. Zmařené investice vyčíslil jeden z největších developerů a správců obchodních center v Evropě na jednu miliardu.

„Ministerstvo pro místní rozvoj nás nechává v právní nejistotě, která trvá již téměř rok, a není schopno rozhodnout o takové banalitě, jestli někdo je či není účastníkem stavebného řízení," líčil jednatel společnosti Josef Tobek stěžejní důvody, proč německý developer přistoupil k prvnímu kroku vedoucímu k arbitráži.

Tahanice kolem stavebních povolení

Spor vyvolalo dění kolem obchodního centra v centru Liberce. Ambiciozní projekt za téměř tři miliardy korun počítal se stovkou obchodů, kancelářemi a více jak osmi sty parkovacími místy.

Úřady, v čele s ministerstvem pro místní rozvoj, se ale nemohou shodnout na udělení stavebního povolení a protichůdnými rozhodnutími výstavbu zablokovaly. Investor nemůže stavět již více jak rok, čímž přichází o klienty. Obchodní centrum mělo stát již na podzim roku 2009, místo něj však zeje monumentální díra.

Úředníci se nedokáží dohodnout, zda má stavba pokračovat či nikoli
Úředníci se nedokáží dohodnout, zda má stavba pokračovat či nikoli | Foto: Martina Machová

A v Liberci jde především o čas. Naproti staveništi společnosti ECE Projektmanagement rychle roste obdobný obchodní komplex Forum Liberec firmy Multi Developement, který plánuje dostavbu v roce 2010. V těsném závodě může každá prodleva znamenat krach.

Společnost ECE pohrozila arbitráží již začátkem října tohoto roku. "Ministerstvo pro místní rozvoj jedná nezákonně, odporuje si ve vlastních rozhodnutích. Škody jsme vyčíslili na jednu miliardu, jen 400 milionů jsou přímé náklady, zbytek jsou ušlé investice," vyčíslil tehdy ztráty jednatel Josef Tobek.

Ministerstvo se ale odmítlo k případu vyjadřovat. "Ještě stále probíhá správní řízení," konstatoval jeho mluvčí Hynek Jordán.

A s ohledem na svou roli, tedy konečného rozhodčího celé rozepře, se nechtěl k dění kolem libereckých nákupních center vyjadřovat ani ministr. "Mohl bych být nařčen z podjatosti. Nechceme vstupovat do obchodních záležitostí obou firem. Nemyslím si ale, že bychom postupovali nějak nestandardně," uvedl Jiří Čunek.

Obě společnosti v současnosti spravují nejvýznamnější obchodní centra v Česku. Zatímco ECE Projektmanagement vlastní brněnskou Vaňkovku nebo pražské Arkády Pankrác, Multi Developement v současnosti staví jeden z největších nákupních komplexů v republice - Novou Karolínu v Ostravě.

 

Právě se děje

Další zprávy