Inspekce odhalila v Česku v arašídech jedovatý melamin

Tomáš Fránek
6. 3. 2009 12:30
Ahold už výrobek z Číny stáhl z pultů
Závadný výrobek: Orientální mix - obalované arašídy s kukuřičnými snacky (balení 225g, datum minimální trvanlivosti 19 JUL 2009, označení šarže 1/9034/8).
Závadný výrobek: Orientální mix - obalované arašídy s kukuřičnými snacky (balení 225g, datum minimální trvanlivosti 19 JUL 2009, označení šarže 1/9034/8). | Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Brno - V Česku se objevil další výrobek, ve kterém byl jedovatý melamin.

Státní potravinářská a zemědělská inspekce zjistila nadlimitní obsah této látky ve výrobku Orientální mix - obalované arašídy s kukuřičnými snacky.

Ty se prodávaly v obchodech společnosti Ahold, dodala je holandská firma Menken Orlando, potravina však byla vyrobena v Číně.

"Inspekce nařídila z důvodů předběžné opatrnosti stažení všech dovezených šarží výrobku. Řetězec Ahold zodpovědně spolupracuje a začal tato opatření plnit neprodleně, proto by již kontaminovaná šarže neměla být na trhu," uvedla mluvčí inspekce Martina Šmidtová.

Celkově bylo staženo 4528 kusů všech šarží potraviny.
Celkově bylo staženo 4528 kusů všech šarží potraviny. | Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Podle ní byl stanovený limit na melamin ve výrobku překročen jen velmi mírně, potravina tedy nepředstavuje akutní zdravotní riziko. Celkově bylo staženo 4528 kusů potraviny. "Okamžitě jsme stáhli uvedený výrobek z prodeje. Zároveň úzce spolupracujeme se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí a společně s dodavatelem hledáme zdroj kontaminace," řekl Libor Kytýr, ředitel komunikace prodejen Albert a Hypernova.

Jde o druhý výrobek v Česku s melaninem. Do Česka už byly dovezeny bonbóny White Rabbit původem z Číny, u nichž byl již dříve prokázán nadlimitní výskyt melaminu.

Tato průmyslová chemikálie se loni v Číně v masovém měřítku dostala do mléčných přípravků pro kojence. Zabila šest dětí a dalších zhruba 300 tisíc se přiotrávilo.

Čínské úřady kvůli skandálu s melaninem nechaly popravit dva muže.

 

Právě se děje

Další zprávy