IKEA má víc zákazníků, ale o čtvrtinu menší zisk

ČTK ČTK
21. 2. 2012 15:32
Podle ředitele společnosti za to může racionální chování nakupujících
Foto: Jan Langer

Praha - Společnost Ikea ČR ve finančním roce 2011, který skončil loni v srpnu, snížila čistý zisk z 337 milionů korun v roce 2010 na 254 milionů korun.

Čtveřici tuzemských obchodních domů Ikea loni navzdory vyššímu počtu zákazníků klesly také tržby, a to meziročně o 0,8 procenta na 6,874 miliardy korun. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy společnosti IKEA ČR.

"Ve finančním roce 2011 naše obchodní domy přivítaly 5,2 milionu zákazníků, tedy o 2,8 procenta více než v předchozím roce," uvedl generální ředitel IKEA ČR Andrew North.

Ikea poprvé za dobu svého působení v ČR zaznamenala pokles tržeb v roce 2010, kdy se její příjmy kvůli hospodářské krizi snížily ze 7,28 miliardy korun v roce předchozím na 6,93 miliardy korun.

Do obchodních domů IKEA přitom i v roce 2010 zavítal větší počet lidí, kteří ovšem více hleděli na ceny, což mělo nepříznivý vliv na tržby.

"Zákazníci se chovají čím dál víc racionálně. Porovnávají nabídku a ceny jednotlivých prodejců," upozornil North, podle kterého společnost IKEA proto i ve finančním roce 2011 v Česku snížila ceny nabízeného nábytku a bytových doplňků v průměru o 5,6 procenta, aby uspěla ve stále tvrdším konkurenci.

Vloni IKEA dokončila rekonstrukci obchodního domu v Praze-Černém Mostě, jehož plocha se díky stavebním úpravám zvýšila o zhruba 50 procent z původních 24 300 metrů čtverečních na 36 500 metrů čtverečních.

Letos IKEA plánuje zmodernizovat obchodní dům v Praze-Zličíně, jehož rekonstrukci provede postupně při zachování provozu.

První prodejnu švédská společnost IKEA v Česku otevřela v roce 1991 a nyní provozuje dva obchodní domy v Praze a po jednom v Brně a Ostravě.

Pětici největších tuzemských obchodníků s nábytkem a bytovými doplňky předloni po několika růstových letech klesly celkové tržby o 1,6 miliardy korun na 15,8 miliardy Kč.

První pozici opět obhájila IKEA. Mezi další významné hráče na tuzemském trhu s nábytkem patří například společnosti Asko Nábytek, Sconto Nábytek, Kika Nábytek, Jysk či XXXLutz.

 

Právě se děje

Další zprávy