Hyundai jako Hranice, situace se opakuje

Martina Macková a Tomáš Fránek
5. 5. 2006 12:45
Nošovice/Hranice - Hra s čísly kolem velké investice se opakuje. Politici stejné strany, sliby jiné než záruky, jen firmy jsou různé. Uvnitř: VIDEO

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban tvrdil, že jihokorejská automobilka Hyundai vytvoří v Nošovicích nejméně tři tisíce pracovních míst. Firmu k tomu ale nic nezavazuje, smlouva hovoří pouze o tisícovce pracovníků do tří let. Kromě toho ve smlouvě není minimální výše investice.

LG.Philips a Miloš Zeman

Stejná situace před zhruba šesti lety: Miloš Zeman vítá tehdy největšího investora LG.Philips Displays a slibuje veřejnosti až šest tisíc přímých i nepřímých pracovních míst na Přerovsku a investici 600 milionů eur (tehdy 21 miliard korun). Skutečnost je ale jiná.

Ve smlouvě o investici stát vyjednal a zavázal firmu k daleko menší investici. "Investice 600 milionů eur v písemném prohlášení není. Byl to mýtus, který se rozšířil na začátku a který aktivně podporovaly i výroky některých politiků," uvedla před dvěma lety tehdejší mluvčí agentury CzechInvest Jana Víšková.

Infobox

REALITA VS SLIBY

LG.Philips

  • Slib: 3000 pracovních míst
  • Dnes: 1300 pracovníků
  • Slib: Investice 600 milionů eur
  • Dnes: 250 milionů eur

Hyundai:

  • Slib: Investice 1 miliarda eur
  • Závazek: Nezaručeno, hovoří se o 600 milionech až miliardě eur
  • Slib: 3000 pracovních míst
  • Závazek: 1000 pracovních míst
  • Slib: Produkce 300 tisíc vozů ročně
  • Závazek: Produkce 200 tisíc vozů ročně

Firma od roku 2000 vybudovala a v roce 2004 teprve zkolaudovala závod na výrobu barevných televizních obrazovek za 240 milionů eur (7 miliard korun). Takto vysoká investice ale byla před třemi lety označována pouze za první fázi projektu.

Jenže dnes je to realita a firmě, která nechává i kvůli finančnímu krachu koncernu závod v daleko menší podobě, žádné sankce nehrozí.

Zemanova vláda ale na rozdíl od smlouvy Paroubkovy vlády s Hyundai do smlouvy podmínku všech 3 250 přímých míst dala.

Stát však možná nedostane zpět své pobídky. LG.Philips Displays zaměstnává stále jen 1300 lidí, a vracet by tedy mohla přes půl miliardy. Další kontrola plnění investice v Hranicích se podle smlouvy plánuje až na leden 2008.

Nyní se česká pobočka odstřihává do mateřského koncernu a má finanční potíže. Navíc je pouhým "eseróčkem" a ručí jen stotisícovým majetkem. A také smlouva o závazcích a sankcích státu a firmy je podepsaná jen s českou pobočkou.

Stejný model bude i u Hyundai. Stát tvrdí, že je to standardní postup, podepsat smlouvy s českými pobočkami investorů.

Paroubek netušil

Zatímco ministr Milan Urban (ČSSD) tvrdí, že není důvod k panice a že on věří ve tři tisícovky míst, premiér Jiří Paroubek byl fakty ve smlouvě včera zaskočen.

"Prosím vás, já se na to musím  zeptat ministra průmyslu. Já nevím o jiném čísle než o čísle tři tisíce," řekl TV NOVA. A hned dodal: "Dobře, ale i kdyby to bylo pět set pracovních míst, tak je to pořád lepší než nic."

Počet pracovních míst není, stejně jako v případě LG.Philips, jediným rozporem. "Hyundai bude v České republice investovat do svého závodu v Nošovicích nejméně 800 milionů," řekl ministr Urban, který ovšem měsíce předtím tvrdil, že investice bude miliardová.

Smlouva s Korejci nabízí i další náhle "zmenšené" číslo. V Nošovicích se podle ní bude vyrábět 200 tisíc vozů ročně. K rozšíření kapacity na původně proklamovaných 300 tisíc automobilů smlouva Korejce nezavazuje, jen tuto možnost připouští.

Vstříc investorům, i když se zmenší

Stát se přitom firmě ve smlouvě zavazuje, že získá slevu na dani z příjmů právnických osob ve výši asi 1,3 miliardy korun až po dobu deseti let  a dostane dotace na pracovní místa - 200 000 korun na jedno, celkem asi 600 milionů korun.

Hyundai
Hyundai | Foto: www.hyundai.com

Hyundai získá také nárok na podporu školení a rekvalifikace zaměstnanců a stát utratí další miliardy, protože bude muset zlepšit silniční spojení mezi pozemkem v Nošovicích a hranicí se Slovenskem. Výdaje kraje spojené s investicí už dnes přesahují 600 milionů korun.

Právník Jiří Nezhyba z organizace EPS, která upozornila na nezákonný stav a podivnosti už kolem investice LG.Philips Displays, nyní říká: "Dokládá to, co říkáme. Nejde o tak výhodnou investici, jak stát říká. Situace je podobná jako u LG.Philips, kdy politici říkali jiné počty zaměstnanců, než firma nakonec opravdu zaměstnala."

EPS se nyní snaží od ministerstva průmyslu a obchodu získat smlouvy s Hyundai, které chce analyzovat, a vyhodnotit závazky. Už při analýze smluv s další automobilkou TPCA právníci zjistili, že stát vycházel nadstandardně investorovi vstříc.
 
Za neetické ale pokládá Nezhyba i to, že čeští politici odletí podepsat smlouvu s automobilkou do Soulu v době, kdy jsou nejvyšší představitelé firmy vyšetřováni kvůli korupci a hrozí jim vysoké tresty.

 

Právě se děje

Další zprávy