Hradecký Petrof snížil ztrátu na 2,3 milionu

ČTK ČTK
26. 9. 2011 13:44
Slavný výrobce klavírů zažehnal krizový propad o 137 milionů hlavně díky zahraničním tržbám
Foto: Petrof

Hradec Králové - Přední evropský výrobce pian a klavírů Petrof Hradec Králové loni zvýšil tržby o 23 procent na 183 milionů korun.

Firma loni výrazně redukovala ztrátu na 2,3 milionu korun po předloňském propadu 137 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou firma založila do Sbírky listin hradeckého krajského soudu.

Podle prezidentky a většinové majitelky firmy Zuzany Ceralové-Petrofové firma loni překonala obchodní plán a po mnoha letech vytvořila provozní zisk. "Rok 2010 byl přínosný v tom, že firmu Petrof vyvedl z obecné krize silnější a schopnější," uvedla Ceralová-Petrofová.

Téměř 90 procent tržeb podnik loni získal v zahraničí. Hlavními odbytišti byly Rusko, Čína, Austrálie, Japonsko a africké země. V Číně firma své pozice posílila díky vlastní kanceláři. V Evropě odbyt Petrofu stoupl v Německu, Rakousku, Švýcarsku, Belgii a Velké Británii. V jižní Evropě prodeje stagnovaly.

Na kdysi silném trhu Petrofu v USA kvůli tamní krizi koupěschopnosti zbytného zboží se odbyt téměř zcela utlumil. Ceralová-Petrofová připomněla, že ve Spojených státech má Petrof pohledávky za 70 milionů korun, které postupně vymáhá.

V minulých letech se Petrof snažil poklesy prodejů tlumit například výrobou luxusního nábytku na míru a jinými speciálními zakázkami. Při loňském růstu odbytu však firma své kapacity plně použila na výrobu nástrojů a doplňkovou výrobu speciálních zakázek omezila na minimum. Speciální výroba se tak na tržbách loni podílela jen pěti procenty.

Ceralová-Petrofová upozornila, že loňské hospodaření a tvorbu zisku významně negativně ovlivnilo zaplacení devíti milionů korun sankčních úroků bankám za nesplacení úvěrů ve výši 60 milionů korun. Podnik původně počítal, že úvěry splatí z prodeje nepotřebného majetku, což se mu ale kvůli krizi na trhu průmyslových realit nepodařilo.

Nejtěžší období Petrof, jehož vznik sahá do roku 1864, prožil v letech 2004 a 2009. Před sedmi lety podnik bojoval o holé přežití. Banky tehdy firmě s asi 900 pracovníky obstavily účty. Petrof, který tehdy měl obrat kolem 750 milionů korun, následně přistoupil k radikální restrukturalizaci, při které propustil několik stovek lidí, uzavřel pobočné závody a výrobu soustředil do Hradce Králové.

 

Právě se děje

Další zprávy