Hotelům přibývá hostů, cena za pokoj ale dál klesá

Veronika Skálová Veronika Skálová
4. 5. 2011 11:55
Propad výnosů se zastavil, pokles cen jen zpomalil
Hotelových hostů v první čtvrtletí mírně přibylo. Ilustrační foto.
Hotelových hostů v první čtvrtletí mírně přibylo. Ilustrační foto. | Foto: Štěpán Vrzala

Praha - Do českých hotelů a penzionů se po propadu v krizových letech vrací hosté. Vyplývá to z údajů za první čtvrtletí společnosti STR Global, která sleduje návštěvnost ve světových ubytovacích zařízeních.

Společnost Deloitte, která data STR Global zveřejnila, upozorňuje, že se českým hoteliérům podařilo zastavit tříletý propad výnosů. Za první čtvrtletí se výšil počet hostů, kteří se v českých hotelech a penzionech ubytovali.

"Na cestovním ruchu se projevuje konec ekonomické recese a obsazenost hotelů pozvolna roste. Bohužel se ale českým hotelům a penzionům stále nedaří otočit vývoj průměrné ceny za pokoj, která dlouhodobě klesá," uvedl David Batal, ředitel v oddělení auditu společnosti Deloitte.

Zároveň uvedl, že například v Polsku nebo Maďarsku k dalšímu poklesu průměrného příjmu za dostupný pokoj nedochází.

Míra obsazenosti českých ubytovacích zařízení se v prvním čtvrtletí meziročně zvýšila o půl procentního bodu na 42,6 procenta. I když průměrná cena za pokoj, která v prvním čtvrtletí dosáhla v Česku 1607 korun, i nadále klesá, tento propad se zpomalil na 4,4 procenta.

"Průměrný příjem na dostupný pokoj, který je považován za klíčový indikátor v odvětví, se v tuzemských hotelích ve srovnání s loňským prvním čtvrtletím snížil pouze o 3,2 procenta na 685 korun," uvedla společnosti Deloitte.

 

Právě se děje

Další zprávy