Guvernér ČNB: Snížení sazeb není zcela vyloučené

ČTK ČTK, Zpravodajská směna
25. 3. 2010 16:46
Úroková sazba se nemění, guvernér hlasování komentoval na tiskové konferenci
Česká národní banka
Česká národní banka | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Základní úroková sazba sice i nadále zůstává na jednoprocentní úrovni. Nicméně, nechybělo mnoho a mohla být ještě o čtvrt procentního bodu nižší. Informoval o tom guvernér ČNB Zdeněk Tůma,

Dva členové bankovní rady ze šesti přítomných totiž navrhovali kvůli protiinflačním rizikům snížení sazby. "Shodli jsme se na tom, že rizika jsou spíše mírně protiinflační. Dva členové rady to viděli poněkud ostřeji a byli ochotni sáhnout ke snížení sazeb," vysvětlil guvernér.

Hlavními protiinflačními riziky jsou podle Tůmy výhled vývoje zahraničních úrokových sazeb. Také krátkodobý výhled inflace. „Sazby jsou nižší, než jsme předpokládali a podle našeho názoru bude tento stav přetrvávat i v dalším období," očekává Tůma. Odchylku únorové inflace (0,6 %) oproti prognóze ČNB (0,9 %) připisuje částečné změně vah ve spotřebním koši.

Možná ještě ke snížení dojde 

Proto není zcela vyloučené, že při dalším jednání rady by skutečně ještě mohlo dojít ke snížení sazby pod současnou rekordně nízkou úroveň. Zejména, pokud koruna bude nadále posilovat.

"Je pravdou, že míří spíše silnějším směrem, než jsme očekávali. Nicméně zatím se jedná o krátké období a nechtěli jsme tomu přikládat příliš velkou váhu. Ovšem kdyby tento trend pokračoval delší dobu, protiinflační rizika by to bezpochyby posilovalo," ujistil guvernér.

Ekonomika se podle Tůmy vyvíjí zhruba tak, jak uvádí prognóza ČNB vydaná po posledním měnovém jednání před šesti týdny. „Poslední údaje potvrzují, že nárůst ekonomické aktivity nebude nejsilnější," připomněl guvernér. „Nezaměstnanost by v letošním roce měla kulminovat, inflace bude v horizontu měnové politiky zhruba na úrovni dvouprocentního inflačního cíle," dodal. 

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy