GM chce být už letos v zisku. Díky malým autům

Radek Pecák Radek Pecák
11. 1. 2010 23:52
V Detroitu začíná první letošní autosalon
Chevrolet Cruze, cena: 320 - 470 tis  Motor: 1,6 16V EmiseCO2: 169,5 g/km Šrotovné: NE  Motor: 2,0 VCDi Emise CO2: 149 g/km Šrotovné: ANO
Chevrolet Cruze, cena: 320 - 470 tis Motor: 1,6 16V EmiseCO2: 169,5 g/km Šrotovné: NE Motor: 2,0 VCDi Emise CO2: 149 g/km Šrotovné: ANO | Foto: Aktuálně.cz

Detroit - Největší automobilka USA, General Motors, by se v letošním roce měla vrátit k ziskovému hospodaření. Pro televizní vysílání agentury Reuters to uvedl viceprezident firmy Bob Lutz v Detroitu, kde právě začíná první letošní autosalon.

Lutz ovšem vzápětí připustil, že to nebude vůbec lehké. Podle něho záleží hlavně na tom, jak poroste americký trh s auty. Optimistický by byl v případě, že by se v tomto roce na území Spojených států podařilo prodat mezi jedenácti až dvanácti miliony nových automobilů. Záleží také na tom, zda se podaří udržet rostoucí trend americké ekonomiky.

Čtyři značky, které GM na americké půdě zbyly (US-Chevrolet, Buick, GMC a Cadillac) měly v prosinci lepší tržby o 13 procent ve srovnání se stejným obdobím minulého roku. Přesto americký trh s osobními auty vloni poprvé v historii zaostal za čínským. V této zemi se totiž prodalo přes 13 milionů nových vozů, zatímco v USA jen 10,4.

GM nabídne Američanům malá auta

Pomoci získat zákazníky by tomuto automobilovému gigantu měla především malá auta.

[1-3]

Na americkém trhu se proto již představily nebo v nejbližší době představí modely, které již znají zákazníci v Evropě a Asii, a které se dosud vyráběly v Koreji, v bývalé továrně Daewoo. V amerických závodech firmy se zavádí výroba Chevroletu Cruze, Chevroletu Spark a novinky Chevroletu Aveo. Získat pověst značky myslící na ekologii má pomoci hybridní Chevrolet Volt. Jeho výroba zatím v omezené sérii má být zahájena ke konci letošního roku. 

GM byla naposledy v zisku v roce 2004. Od té doby společnost prodělala ohromné částky. Díky vládní pomoci 50 miliard dolarů, umoření 78 miliard dluhů a zrušení 34 000 pracovních míst by však již podle Lutze měla být z nejhoršího venku.  

 

Právě se děje

Další zprávy