Fond dal restituentům desítky milionů navíc v pozemcích

Ekonomika Ekonomika
7. 12. 2009 10:50
Lidé z Pozemkového fondu nadhodnocovali nároky restituentů. Celkem asi o 115 milionů
Česká republika přišla v pozemcích o desítky milionů korun. Kvůli nelegálnímu ohodnocení restitučních nároků. Ilustrační foto.
Česká republika přišla v pozemcích o desítky milionů korun. Kvůli nelegálnímu ohodnocení restitučních nároků. Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Desítky milionů navíc v podobě pozemků vydaných restituentům jako náhrada jejich ztraceného majetku. A stačilo jediné: nadsadit hodnocení restitučních nároků. Podle výsledků šetření Pozemkového fondu přišel stát takto o více než 115 milionů korun. Viníkem je pražské územní ředitelství fondu. Výsledky vnitřní kontroly nyní podle ČTK dostane policie.

"Celkem bylo zkontrolováno 2578 spisů, z nichž 1694 bylo bez nedostatků. U 884 spisů byly zjištěny nedostatky, ale jako závažné bylo u případů s přeceněným nárokem posouzeno 129 rozhodnutí," uvedl mluvčí fondu Vlastimil Lenz.

První případy se přitom objevily už v roce 1996. Už nyní je jasné, že ke střetu se zákonem došlo nejméně u 26 případů. Mezi reálnou hodnotou nárokovaného majetku a jeho oceněním vznikla v těchto případech propast 9,5 milionu korun ve prospěch restituentů.

"V současné době nelze považovat za prokázané dalších 92 restitučních nároků s rozdílem oproti prvotnímu ocenění v celkové částce více než 104 milionů korun," dodal Lenz.

Zároveň však upozornil, že došlo i k opačným případům - kdy byla hodnota nároku záměrně podhodnocena.

Na nesrovnalosti při určování hodnoty restitučních nároků na pražském ředitelství upozornil týdeník Euro. Uvedl také případ dvou žen, jejichž nárok na náhradu za ztracený majetek zázračně vzrostl z 241 tisíc na 5,9 milionu korun.

Za porušování pravidel už na pražském ředitelství fondu padaly hlavy. Chyby, na nichž tratil hlavně stát, stály místo členku výkonného výboru a vedoucí sekce restitucí Květoslavu Brátovou a prezidium doporučilo ukončit pracovní poměr i s bývalým vedoucím sekce restitucí Václavem Krejčím.

Zároveň začal Pozemkový fond práci svých lidí bedlivěji hlídat. A fond se také vrátí k případům, kdy restituenti dostali majetek ve vyšší hodnotě, než na jaký měli nárok.

 

Právě se děje

Další zprávy