FED zvýšil sazbu pro poskytování nouzových úvěrů

Ekonomika Ekonomika
19. 2. 2010 9:22
Základní sazba ale zůstává i nadále na historickém minimu 0,25 procenta.
Ben Bernanke, šéf Federálního rezervního systému.
Ben Bernanke, šéf Federálního rezervního systému. | Foto: Reuters

Washington - Naprosto nečekaně zvýšila americká centrální banka (Fed) o čtvrt procentního bodu svou diskontní sazbu. Úrok, za který Fed poskytuje komerčním bankám nouzové úvěry, nyní bude 0,75 procenta. Zvýšení diskontní sazby přišlo poprvé od prosince roku 2008.

Hlavním důvodem je údajně zlepšení situace na finančních trzích. "Stejně jako jsme začátkem tohoto měsíce ukončili několik mimořádných úvěrových programů, je smyslem také těchto změn další normalizace úvěrových programů Fedu," sdělil Fed v tiskové zprávě.

"Neočekáváme, že tyto úpravy povedou ke zpřísnění finančních podmínek pro domácnosti a podniky, stejně tak nesignalizují žádnou změnu výhledu ekonomiky či měnové politiky," uvádí se ve zprávě

Analytici to nečekali

Analytiky krok FEDu překvapil a někteří jsou přesvědčeni, že oznámený krok povede ke zpřísnění měnové politiky. „Jsem úplně šokován," tak reagoval na novinku Todd Schoenberger, ředitel makléřské společnosti LandColt Trading. „Zvýšení sazeb naznačuje, že dnešní inflační čísla budou doslova hrozivá," sdělil.

O trochu méně rozrušeně reagoval na zprávu Robert Brusca, hlavní ekonom FAO Economics.„Zvýšení diskontní sazby automaticky neznamená, že FED je připraven zvednou základní úrokovou sazbu (FED funds)." FED podle Brusca připravuje a testuje trhy, jestli jsou připravené absorbovat zvýšení sazeb.

Základní sazba, od které se odvíjejí úroky v bankách, je nyní v USA na historickém minimu v pásmu nula až 0,25 procenta. Trhy nyní spekulují, kdy se Fed odhodlá k jejímu zvýšení, většina analytiků si myslí, že to bude ve druhé polovině letošního roku.




 

 

Právě se děje

Další zprávy