Evropané odkládají nákup aut, prodeje klesly o desetinu

ČTK ČTK
17. 4. 2013 17:35
V EU se během prvního čtvrtletí prodaly necelé tři miliony nových osobních aut
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Škoda Auto

Brusel - Registrace nových osobních automobilů v Evropské unii se v prvním čtvrtletí meziročně propadly o téměř deset procent na necelé tři miliony vozů. Oznámilo to Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). V samotném březnu se prodej snížil rovněž o zhruba deset procent na 1,3 milionu vozů. Pokles tak vykazuje již osmnáct měsíců za sebou.

V prvním čtvrtletí podle ACEA zaznamenaly pokles prodeje všechny velké evropské trhy s výjimkou Velké Británie, kde se prodej zvýšil o sedm procent. V Německu, které je největším automobilovým trhem v Evropě, se prodej propadl o 13 procent.

Nejprodávanější značkou byl v zemích EU Volkswagen s poklesem o 12,2 procenta na 364 365 vozů, následuje Ford s pětinovým poklesem na 219 453 aut a Opel s propadem o osm procent na 204 527 vozů. Prodej automobilky Škoda Auto v EU v prvním čtvrtletí podle sdružení meziročně klesl o sedm procent na 116 487 vozů.

Prodej aut v Evropě je nyní pod zvýšeným tlakem kvůli negativním dopadům dluhové krize na ekonomiku. Automobilky kvůli poklesu poptávky uzavírají továrny a propouštějí tisíce zaměstnanců.

"Pokles evropských registrací odráží pokračující obavy domácností i firem vydat peníze za nová auta. Zlepšení situace na některých trzích bychom mohli pozorovat v druhé půlce letošního roku a následně v roce 2014. Celkově by to mělo znamenat zhruba jednoprocentní pokles za rok 2013, rok 2014 očekáváme již v černých číslech," uvedl analytik PwC Jan Malý.

Svaz dovozců automobilů už minulý týden oznámil, že v České republice se prodej nových osobních aut v prvním čtvrtletí propadl o 16 procent na 36 453 vozů.

 

Právě se děje

Další zprávy