Euro prudce klesá kvůli obavám z Řecka a Španělska

ČTK ČTK
17. 5. 2012 19:15
Euro se propadlo vůči dolaru nejvíce za čtyři měsíce
Euro. Ilustrační foto
Euro. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Evropská měna ve čtvrtek  na devizových trzích klesala a vůči dolaru se propadla nejníže za čtyři měsíce. Za ztrátami eura stojí obavy o zdraví bank ve Španělsku a strach z možného šíření problémů, pokud Řecko odejde z eurozóny.

Euro vůči dolaru pozdě odpoledne oslabilo o 0,1 procenta na 1,2701 USD, když během dne se propadlo až na 1,2665 USD, nejníže od poloviny ledna. K jenu kleslo o 1,3 procenta na 100,89 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 1,2 procenta na 79,37 JPY.

Problémy v Řecku a Španělsku rovněž podporují názor některých analytiků, že eurozóna nemá silný plán na to, jak se vyrovnat s dluhovým problémy. Krize by tak mohla ohrozit existenci celého seskupení.

"Skutečným pohonem vývoje kurzu eura k dolaru je zvýšená nejistota kvůli reálné existenci eurozóny. V nejbližší době se tyto obavy nezmírní," uvedl investor Anthony King.

Akcie španělské banky Bankia dnes oslabily o více než 20 procent po zprávě listu El Mundo, že klienti vybrali za poslední týden z banky více než jednu miliardu eur.

K tomu se přidala zpráva, že Evropská centrální banka přestala poskytovat finance některým řeckým bankám, protože nebyly úspěšně rekapitalizovány.

Investoři se také stále více obávají, že Řecko po nových červnových volbách opustí eurozónu.

Rostoucí nechuť investorů k rizikům pomáhá americkému dolaru. Ten dnes vůči koši šesti hlavních měn stoupl nejvýše za čtyři měsíce, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy