ETA a Madeta propouští kvůli zavírání závodů

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
11. 1. 2012 9:58
ETA ukončuje výrobu spotřebičů v Hlinsku, Madeta končí se sýry v Prachaticích
Výroba sýra, ilustrační foto.
Výroba sýra, ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Hlinsko, Prachatice - Dvě legendární české značky, ETA a Madeta, zavírají své závody. Známý výrobce elektrospotřebičů, hlinská ETA, po změně majitele změnil i své sídlo, a jak informoval deník Právo, do konce ledna propustí  57 zaměstnanců.

Je to první krok k dříve oznámenému ukončení výroby domácích spotřebičů v Hlinsku. "Bylo nám nahlášeno větší propouštění. Do konce ledna by mělo odejít z této firmy 57 zaměstnanců z důvodu organizačních změn," řekl deníku Petr Sádovský z hlinecké pobočky Úřadu práce Chrudim.

"Nemůžeme s tím nic dělat. Snad by tady nakonec měla zůstat jenom firemní zkušebna a vývojová dílna s patnácti až dvaceti zaměstnanci," dodala starostka Hlinska Magda Křivanová (ODS).

ETA v posledních letech dvakrát změnila majitele. Od června 2007 ji ovládala investiční společnost Benson Oak Capital, která ji loni v říjnu prodala spolumajiteli řetězce elektroprodejen Euronics, společnosti HP Tronic Zlín. Velkou část produktů, které nabízí pod svou značkou, si ETA dává vyrobit v Číně. Část pro ni vyrábí firma E-Technik v Miloticích nad Bečvou.

ETA Hlinsko, která od roku 1943 vyrábí a prodává domácí spotřebiče, prohloubila předloni podle předběžných neauditovaných výsledků ztrátu o šest milionů na 25 milionů korun. Ještě před čtvrtstoletím měla ETA dvě tisícovky zaměstnanců.

Madeta zavírá závod v Prachaticích

Největší zpracovatel mléka v zemi, jihočeská Madeta, zase oznámil, že koncem čtvrtletí zavře závod v Prachaticích. Výrobu přírodních a čerstvých sýrů přesune do závodů v Plané nad Lužnicí na Táborsku a do Jindřichova Hradce. Zaměstnanost se tak podle mluvčí společnosti Barbory Daňkové významně nezmění. Teď v šesti závodech pracuje 1726 lidí.

"Madeta nabídla zaměstnancům prachatického závodu kyvadlovou dopravu do Plané nad Lužnicí a Jindřichova Hradce, pokud odmítnou, vzniknou tam nová pracovní místa," řekla Daňková ČTK. Oba jsou od Prachatic vzdálené přes 90 kilometrů a pracuje se tam ve vícesměnných provozech. Kolik lidí nabídku přijme, bude jasné asi až v únoru. Prázdné budovy v Prachaticích Madeta nabídne k prodeji.

Ukončení výroby v prachatickém závodě je součástí dlouhodobého procesu restrukturalizace a centralizace výrobních kapacit společnosti a souvisí i s nedostatkem mléka v regionu. V roce 2010 se Mlékárenské družstvo Jih s Madetou nedohodlo na cenách mléka a snížilo dodávky o 200 000 litrů denně na zhruba 330 000.

Původně Madeta letos a příští rok plánovala ukončit také výrobu v Pelhřimově a v Řípci. Tyto záměry se podle mluvčí odkládají. Třeba Pelhřimov, kde se vyrábějí trvanlivá mléka, má strategickou polohu v regionu s dostatkem suroviny. Přesuny technologických celků jsou navíc nákladné, další postup restrukturalizace bude proto záležet na hospodářských výsledcích společnosti, podotkla mluvčí.

 

Právě se děje

Další zprávy