Ekozemědělců vloni výrazně přibylo. Jsou jich již 3000

Radek Pecák Radek Pecák
23. 2. 2010 12:56
V režimu ekozemědělství fungují již také první chmelnice

Praha - Již na téměř desetině z celkové výměry zemědělské půdy v ČR hospodaří ekologičtí zemědělci. Počet ekologických zemědělců již dosahuje tři tisíce. Čísla, která se vztahují k poslednímu dni loňského roku dnes zveřejnilo ministerstvo zemědělství.

V loňském roce byl nárůst ve srovnání s rokem 2008 velice výrazný. Například počet výrobců biopotravin se zvýšil o pětinu a dosáhl již čísla 500, počet ekofarem vzrostl o padesát procent z 1802 na 2689. Výměra vinic provozovaných v biorežimu vzrostla dokonce o 58 procent a měří již 645 hektarů.

Kromě toho narostla i výměra sadů v ekologickém zemědělství a dostaly se sem i první chmelnice.

Ekozemědělství stát podporuje

Hlavním důvodem nárůstu je podle mluvčího ministerstva Petra Vorlíčka stabilní státní podpora v této oblasti. Ekozemědělci jsou podporováni prostřednictvím Programu rozvoje venkova, a to formou dotací na plochu v rámci agroenvironmentálních opatření  i formou bodového zvýhodnění při hodnocení investičních projektů v některých opatřeních Osy I a III.

„Za období ledna a února dochází k dalšímu dynamickému nárůstu nových ekologických zemědělců, v současné době již dosahuje počet ekozemědělců tři tisíce," sdělil ministr zemědělství Jakub Šebesta.

Pravidla ekologického zemědělství a výroby biopotravin jsou upravena naší i evropskou legislativou. Od 1.1. 2009 platí zcela nová evropská legislativa, která je stejná pro všechny členské státy EU.  

 

 

Právě se děje

Další zprávy