ECM má závazky přes 4 miliardy. Podal insolvenční návrh

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
18. 5. 2011 12:14
Akcie na pražské burze reagovaly pádem o 12 procent
Jeden z projektů ECM
Jeden z projektů ECM | Foto: ECM

Praha - Sama na sebe podala insolvenční návrh developerská společnost ECM Real Estate Investments (ECM). Na konci března celkové dlouhodobé závazky ve výši 165,9 milionu eur, tedy asi 4,1 miliardy korun. Většinu z toho tvořily dluhopisy. 

Insolvennční návrh  byl dnes zveřejněn v insolvenčním rejstříku.

Celková aktiva ECM činila na konci března 140,1 milionu eur (zhruba 3,4 miliardy korun). Pasiva  se v závěru března dostala na úroveň 154,3 milionu eur (asi 3,8 miliardy korun).

Situaci chce ECM řešit reorganizací.

Návrh už podala Česká spořitelna a Volksbank 

"Představenstvo společnosti ve stávající situaci považuje tento krok, umožňující restrukturalizaci dluhů společnosti, za nejlepší řešení s ohledem na zájmy všech stakeholders společnosti (subjekty, které mají na fungování podniku nějaký hmotný zájem). Tento krok by měl současně umožnit rychlejší realizaci některých zamýšlených transakcí a lepší koordinaci jednání s věřiteli ECM," uvedla firma.

ECM vlastní insolvenční návrh podala krátce poté, co se k insolvenčnímu návrhu České spořitelny a Volksbank CZ na ECM přidaly další firmy. V insolvenčním rejstříku se v úterý nově objevily pohledávky od společnosti Glancus Investments a od firem ze skupiny Conseq.

Developerská firma  o sobě v poslední době dávala vědět v souvislosti s bytovým výškovým domem City Epoque v Praze na Pankráci. Ve stejné lokalitě mají vyrůst také nové kancelářské budovy City Deco a City Element. Podle informací v médiích se ECM snažila v minulých měsících oba tyto projekty prodat skupině CPI miliardáře Radovana Vítka.

Burza reagovala rychle

Hned po zveřejnění iinsolvenčního návrhu akcie ECM na pražské burze  spadly o 12 procent. Co se s akciemi developera bude na burze dít dál, závisí na dalším postupu soudu. "Burza cenných papírů Praha musí vyčkat rozhodnutí soudu a podle toho budeme zvažovat další kroky. V případě vyhlášení konkurzu se budeme řídit pravidly, která hovoří o pozastavení obchodování nebo vyloučení společnosti z obchodování," řekl mluvčí burzy Jiří Kovařík.

Firma je již delší dobu ve ztrátě. V roce 2010 prohloubila ztrátu na 94,5 milionu eur, tedy asi na 2,3 miliardy korun. O rok dřív měl developer ztrátu 62,2 milionu eur. Výsledky za první čtvrtletí 2011 firma zatím nezveřejnila.

ECM založil v roce 1991 podnikatel Milan Janků. V současnosti je podle dostupných informací hlavním akcionářem firmy, současně vykonává funkci generálního ředitele společnosti. Firmu s akciemi na pražské burze kontroluje prostřednictvím společnosti ECM Group.

 

Právě se děje

Další zprávy