Dvojitý zásah ČEZu. Získal teplárnu i dárek od Senátu

Eliška Bártová Eliška Bártová, Karel Toman
9. 11. 2009 12:05
Po elektrárnách nemusí platit za emise ani teplárny - sektor, který chce ovládnout ČEZ
Generální ředitel ČEZu Martin Roman (vpravo) ve spíše netenisové pozici na tribuně.
Generální ředitel ČEZu Martin Roman (vpravo) ve spíše netenisové pozici na tribuně. | Foto: Ondřej Besperát

Ústí nad Labem - Energetická společnost ČEZ oznámila, že výrazně posiluje svůj podíl v teplárenství. Přitom se opakuje historie potvrzující sílu lobbistů z tohoto polostátního energetického gigantu. ČEZ opět získá miliardové "odpustky" od emisních povolenek.

Firma dnes oznámila koupi teplárenské společnosti Dalkia Ústí nad Labem. "ČEZ touto akvizicí naplňuje své dlouhodobé zájmy v oblasti teplárenství," uvedla mluvčí firmy Eva Nováková.

Stalo se tak necelý týden poté, co Senát přiklepl tuzemských teplárnám podobné privilegium, jaké měli dosud díky poslancům jen výrobci elektřiny. A ČEZ má tak nárok na obě kategorie. Po senátní novele totiž nebudou muset nakupovat emisní povolenky ani teplárny.

ČEZ skupuje teplárenství v severních Čechách

ČEZ za 6,3 miliardy postupně koupí společnost Dalkia Ústí nad Labem. Do věna této společnosti patří teplárna Trmice a pětina podílu v Tepelném hospodářství Ústí nad Labem.

V Česku zatím teplárenství ČEZu expanduje hlavně v severních Čechách, kde má hodně svých elektráren. Dodává tak teplo nejvíc na Chomutovsku a Mostecku a kolem Ústí nad Labem, kde společnosti ČEZ Teplárenská patří firmy Martia a PPC Úžín.

Stoprocentní podíl ve společnosti Martia získala společnost ČEZ Teplárenská letos v květnu. Martia je projekční společnost zabývajícími se mimo jiné technologií systémů velkých teplárenských a vodárenských sítí městské infrastruktury.

PPC Úžín je další dceřinou společností ČEZu, která chce v Ústí nad Labem postavit paroplynovou elektrárnu. Tento záměr se ale lidem v Ústí kvůli obavám z dalších emisí  příliš nelíbí. Společnost navíc nedávno dostala povolení postavit paroplynovou elektrárnu v Počeradech, 50 kilometrů od Ústí.

"Pro zlepšení životního prostředí v Ústeckém kraji dělá Skupina ČEZ maximum," tvrdí přesto ČEZ ústy své mluvčí.

Expanduje i do Prahy, Polska a Německa

ČEZ se ale v teplárenství neomezuje jen na Ústecký kraj. V červenci se dohodl s finanční skupinou J&T na koupi zhruba 49% podílu v Pražské teplárenské. Skupina J&T předtím podíl získala od společnosti Dalkia.

Do teplárenských projektů chce ale ČEZ vstoupit také v Polsku a bývalém východním Německu.

V Polsku chce firma získat elektrárnu a teplárnu ve městech Zabrze a Bytom.  "Je to obrovský teplárenský trh, který sousedí s naší elektrárnou, kde máme volnou kapacitu tepla," uvedl šéf polské části ČEZ Petr Ivánek. ČEZ chce v Polsku koupit i další teplárny, mimo jiné ve Slezské Rudě.

Ovládnout chce ČEZ také dva německé distributory, kteří v bývalé východoněmecké spolkové republice Sasko dodávají elektřinu, plyn a teplo více než milionu zákazníků.

Připomeňte si "Toskánskou aféru", kde se mihli i prominenti ČEZu

Teď tedy teplárenský byznys v Česku získal významnou úlevu,  díky které firmy dodávající teplo nebudou muset nakupovat emisní povolenky za to, že znečišťují přírodu.

Odhady sumy, kterou by za povolenky musely energetické firmy (tedy výrobci elektřiny i teplárny) zaplatit státu, se liší. Bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík mluvil o 68 miliardách, ČEZ ale částku odhadl ani ne na polovinu.

Poté, co už ČEZ jako největší producent elektřiny u nás získal v červenci poslaneckým přílepkem většinu z těchto povolenek, připisuje si další výhodu i v teplárenství.

Senátor Bis: "ČEZ i teplárny to potřebovaly"

Zatímco za protlačením přílepku do poslanecké sněmovny stál tehdy ČEZ, novela nyní vznikala v Senátu pod taktovkou teplárenských firem. Iniciátorem novely je senátor Jiří Bis z ČSSD, který zasedá v dozorčí radě Plzeňské teplárenské a dříve zastával stejnou funkci v gigantu ČEZ.

Foto: Ludvík Hradilek

Faktem, že úlevami od emisních povolenek šel Bis na ruku teplárnám a ČEZu, se senátor  nijak netají.
"Obě firmy - ČEZ i teplárny - totiž především potřebovaly, aby se to rychle odhlasovalo ještě před předčasnými volbami, které tehdy hrozily," říká senátor. "Neměly totiž jistotu, jaké bude složení nového parlamentu."

Peníze z "odpustků za povolenky" budou firmy muset investovat do nových technologií, které sníží emise. Podle kritiků by to ale musely jednou udělat tak jako tak a poslanci a senátoři tím stát připravili o miliardy korun. Bursík proto mluvil o "krádeží za bílého dne".

 

Právě se děje

Další zprávy