Dvě třetiny zaměstnanců čeká rok v nejistotě, varuje EU

Karel Toman
15. 6. 2010 13:05
Velké a střední podniky budou za rok nabírat. Malé a drobné firmy budou dál propouštět
Stavba dálnice D1 u Hulína
Stavba dálnice D1 u Hulína | Foto: Karel Toman

Brusel - Velké firmy si krizi "odskákaly" hned na jejím začátku, na malé podniky a živnostníky ale dolehne až letos a napřesrok. Jde to ruku v ruce s tím, jak jsou vlády nuceny šetřit a často navíc zvyšovat daně.

Velké i střední podniky tak začnou vytvářet nová pracovní místa už příští rok, malé a velmi malé podniky budou ale dál propouštět a krachovat i napřesrok (viz graf).

Ve své čerstvé výroční zprávě nazvané letos příznačně "Malé a střední podniky pod tlakem" to 11. června uvedla Evropská komise, upozornil server EurActiv.cz.

Výjimkou není ani Česko

Citlivý problém je to i pro Česko. Malých a středních podniků je totiž v tuzemsku 99,8 % ze všech a vytvářejí 55 % HDP. Zaměstnávají 68 % pracovníků v soukromém sektoru.

Co znamená SME?

  • Zkratka SME znamená Small and Medium Sized Enterprises neboli Podniky malé a střední velikosti
  • Evropská unie je dále dělí do tří kategorií podle následujících kritérií:

Střední - do 250 zaměstnanců a 50 milionů euro obratu
Malý - do 50 zaměstnanců a 10 milionů euro obratu
Velmi malý ("Micro") - do 10 zaměstnanců a dvou milionů euro obratu

O malých a středních podnicích (tzv. SMEs - definice viz box) se obvykle tolik nemluví. Narozdíl od příběhů velkých fabrik se špatně "prodávají" médiím i politikům. Jejich zásadní význam pro hospodářství tak může laika zaskočit.

V celé EU je 20 milionů SMEs, které dávají práci 90 milionům lidí, a vytvářejí tak dvě třetiny pracovních míst a 58 % národních bohatství. Mezi lety 2002 až 2008 vytvořily v sedmadvacítce 9,4 milionu nových míst, to je s 1,9 % tempem více než dvojnásobek přírůstku práce, kterým se mohly pochlubit velké podniky.

Propouštět se bude i v roce 2011

Po nástupu krize ale naopak SMEs 3,3 milionu míst ztratily a na rozdíl od podniků velkých budou propouštět ještě příští rok.

Zatímco totiž exportu, kde dominují velké ale i střední podniky, se už vede lépe, domácí spotřeba a stavebnictví se naopak budou v dluhy zamořené Evropě zotavovat jen velmi pomalu. Právě domácí spotřeba přitom živí třeba malé stavební firmy nebo živnosti a malé firmy v maloobchodu, službách, hotelích, restauracích, - zkrátka SMEs.

Řešení vidí komise v přijetí Aktu pro malé a střední podniky z června 2008, kterým navrhuje snížit administrativní zátěž pro SMEs do roku 2012 o polovinu.

To by mohlo prospět i Česku.

Zatímco totiž v Unii v průběhu let 2002 až 2008 vzrostl počet SMEs o 13 %, v Česku pouze o 3 %. Podobné je to s vývojem zaměstnanosti - v EU narostla o 12 %, zatímco v Česku o pouhé 1 %. Naopak výkon českých SMEs rost mnohem rychleji, než činil unijní průměr. V Česku v roce 2008 produkoval tento sektor o 87 % více "přidané hodnoty" než v roce 2002, v celé Unii "pouze" o 28 %.

 

Právě se děje

Další zprávy