Drábová: ČEZ požádá o rozšíření Temelína již v pátek

ČTK ČTK
29. 11. 2012 11:57
ČEZ podá žádost o povolení k umístění nových bloků Temelína možná už v pátek
Foto: Jan Langer

Praha - Elektrárenská firma ČEZ podá Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost žádost o povolení k umístění dvou nových bloků Jaderné elektrárny Temelín možná v pátek. Poslancům z hospodářského výboru to řekla předsedkyně úřadu Dana Drábová.

"Zítra se očekává, že společnost ČEZ podá na státní úřad žádost o povolení umístění bloků Temelín 3, 4. Uvidíme, předpoklad dneska ráno potvrzený je takový, že zítra v 10.00 tu žádost dostaneme," řekla Drábová poslancům.

ČEZ na dostavbu třetího a čtvrtého bloku Temelína vypsal soutěž. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže však minulý týden uvedl, že firma nemůže s případným vítězem tendru podepsat smlouvu, dokud Státní úřad pro jadernou bezpečnost nerozhodne o odvolání francouzské Arevy kvůli jejímu vyřazení ze soutěže. V posuzování nabídek japonsko-amerického Westinghousu a česko-ruského Konsorcia MIR.1200 ale ČEZ může pokračovat.

Nabídky na dostavbu Temelína podali tři uvedení zájemci letos v červenci. Začátkem října pak ČEZ oznámil, že Areva nesplnila požadavky tendru a byla z něj proto vyřazena. Důvody byly podle ČEZ obchodní i zákonné a byly prý zásadního charakteru. Areva se poté odvolala k antimonopolnímu úřadu.

Pokud antimonopolní úřad zjistí, že nabídka Arevy byla v pořádku, vrátí se tendr do fáze posouzení všech nabídek. "Smlouvu jsme plánovali uzavřít až na konci příštího roku, takže to nepředstavuje zdržení v posuzování nabídek, ani v celém procesu tendru," reagoval minulý týden na předběžné opatření úřadu mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Náklady na dostavbu temelínské elektrárny se odhadují na 200 až 300 miliard korun. Stavba třetího a čtvrtého bloku má být hotova nejpozději v roce 2025.

 

Právě se děje

Další zprávy