Dobrá zpráva: Telefonování z ciziny od léta zlevní

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
28. 3. 2012 14:50
Země EU se dohodly, že opět sníží maximální možné ceny evropského roamingu
Foto: Ondřej Besperát

Brusel - Maximální ceny za využívání mobilních telefonů v zahraničí (roaming) od 1. července klesnou a snižovat se budou i v dalších letech.

Počítá s tím dnes oznámená předběžná dohoda zemí EU, Evropské komise a europoslanců, kteří se shodli na nových pravidlech týkajících se roamingu.

Od 1. července se za volání v zahraničí bude v EU platit maloobchodně maximálně 29 eurocentů (cca 7,1 koruny) za minutu bez DPH, zatímco nyní je to 35 eurocentů (8,9 koruny). Od července 2013 to bude 24 eurocentů (5,9 koruny) a od července 2014 19 eurocentů (4,7 koruny).

U SMS ceny postupně klesnou z nynějších 11 eurocentů až na šest v roce 2014 (z 2,7 koruny na 1,5 koruny) a u přijatých hovorů v zahraničí z 11 eurocentů na pět (z 2,7 koruny na 1,2 koruny).

Evropský parlament by měl nová pravidla schválit podle očekávání na květnovém zasedání a Rada EU zastupující členské země by ho měla následovat v červnu. Platit by pak začala od července letošního roku.

"Spotřebitelé jsou už znechucení tím, že jsou bráni na hůl vysokými poplatky za roaming," podotkla v dnešním prohlášení k dohodě eurokomisařka pro digitální agendu Neelie Kroesová.

"Nová roamingová dohoda nám dává dlouhodobé strukturální řešení s nižšími cenami, větším výběrem a novým chytrým přístupem pro data a internetové vyhledávání," dodala Kroesová.

Deset korun za minutu

Podle nových pravidel si lidé budou také moci od července 2014 vybrat poskytovatele roamingových služeb, který bude jiný než ten, jehož služeb využívají doma. Stále však budou moci využívat stejného telefonního čísla.

Vodafone a Telefónica O2 účtují za minutu odchozího hovoru v zemích Evropské unie shodně 10,30 koruny včetně DPH, T-Mobile má v nabídce základní cenu 29 korun bez daně, ale u zvýhodnění, které je nutné podle webu společnosti aktivovat, je cena jen o haléř dražší než u konkurence.

Cena kolem 10,30 korun s daní vychází na 8,58 koruny bez daně. Červenec by tedy měl přinést levnější volání z unijních zemí.

 

Právě se děje

Další zprávy