Do Česka míří pojišťovna splátek úvěrů

Michal Najman
21. 2. 2006 17:00
Praha - Na český trh zamířila další pojišťovna. Tentokrát na místní podmínky trochu netradiční, pojišťuje totiž schopnost splácet.

Společnost Genworth Financial je světovým lídrem v tomto oboru a a jedničkou se hodlá stát i v České republice. První klienty chce získat v dubnu. Aktiva firmy přesahují sto miliard dolarů a vloni vydělala 1,2 miliardy.

Společnost nehodlá na českém trhu stavět pobočkovou síť a konkurovat stávajícím pojišťovacím institucím.

"Strategie je spolupracovat s finančními subjekty, jako jsou banky a pojišťovny a přes ně prodávat naše produkty," řekl Angel Mas, ředitel divize pojištění schopnosti splácet v celoevropské Genworth Financial.

Analytici ale raketovému nástupu firmy příliš nevěří. Ředitel makléřské firmy Insia Ivan Špirakus pro ČTK uvedl, že Genworth to bude mít velmi obtížné.

Český trh prý již se stejným produktem prakticky obsadila pojišťovna Cardif Pro Vita ze  skupiny BNP Paribas. "Úspěšnost Genworth s tímto produktem a prodejem formou bankopojištění bude tedy záviset pouze na jejích schopnostech přesvědčit banky a leasingové a splátkové firmy ke spolupráci," podotkl.

Jak pojištění schopnosti splácet funguje? Při sjednání smlouvy o úvěru, debetní kartě či hypotéce si klient sjedná i pojištění odpovědnosti splácet. Když poté ztratí zaměstnání, onemocní vážnou nemocí, pojišťovna za něj bude platit splátky i běžné platby.

Poplatky za pojištění se podle vyjádření Petra Krejčího, generálního manažera Genworth Financial v České republice, budou pohybovat mezi jedním a pěti procenty z celkové částky úvěru.

 

Právě se děje

Další zprávy